IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Киряков: За повече проекти за изкуствен интелект трябва адекватно финансиране

Масов курс ще ни помогне да разберем ползите от технологиите, заяви главният изпълнителен директор на Ontotext

15:20 | 17.02.21 г.
А. Киряков: За повече проекти за изкуствен интелект трябва адекватно финансиране

„Изгражда се капацитет и иновациите могат да се случват тук“, коментира той и посочи като добра инициативи проекта на Ontotext със СУ „Св. Климент Охридски“ “Големи данни за интелигентно общество” (GATE) за 20 млн. лева в областта на изкуствения интелект.

При него ще се работи в областта на големите данни за умни градове, в областта на медицината и фармацията.

„Софийският университет ще е домакин на първото по рода си у нас обучение “Елементи на изкуствения интелект”. То е създадено от Университета в Хелзинки и е сред водещите отворени онлайн курсове по темата в света“, информира Киряков.

По думите му курсът по изкуствен интелект е за всеки, като е проектиран така, че да е много масов.

“Основната цел на курса е базово знание какво прави тази технология", отбеляза главният изпълнителен директор на Ontotext. "Ако по-голяма част от населението разбира какво е изкуствен интелект, какво може да направи с него, как да го използва, то ще стане много по-добро общество.”

Киряков коментира и средствата в размер на 650 млн. лева, които са предвидени за технологично обновяване и дигитализация в България по Националния план за възстановяване и устойчивост.

“Голямото предизвикателство е усвояването на тези средства и административният капацитет", посочи Киряков и напомни, че сега бизнесът трудно взема проекти. "Правителството и администрацията трябва да направят така, че парите хем да са достъпни, хем да отиват където трябва.”

Главният изпълнителен директор на Ontotext даде пример от опита си с финландски и германски компании при изпълнението на съвместни проекти, за които чуждестранните партньори са готови с одобрението от техните агенции шест месеца преди българските.

Какво да очакваме от обучението “Елементи на изкуствения интелект”? Може ли да се провали проект за изкуствен интелект? В кои продукти се прилага вече изкуствен интелект?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още