IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А вашите деца програмират ли вече?

Интерактивна игра помага на децата да се учат да програмират от малки

15:45 | 18.06.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Osmo Coding Facebook page</em></p>

Снимка: Osmo Coding Facebook page

Когато днешните родители чуят репликата: „Утрешните професии още не са измислени“, те често добавят: „Ето защо е по-добре детето ми да се научи да програмира“. След като софтуерът преобрази редица индустрии и професии, много родители полагат усилия в това да се уверят, че децата им учат повече неща, свързани с програмирането, пише Wall Street Journal.

Производителите на играчки и игри пък имат отговор на всичко това. Един от последните примери е Osmo Coding, дело на Tangible Play. Използвайки пластмасови блокчета, които представляват компютърни команди, децата организират „сценарии“, които камерата на iPad може да интерпретира като инструкции за рисуван герой, който се движи по екрана.

Когато първите комплекти Osmo се появяват през 2015 г., те се превръщат в сензация, защото дават възможност на децата да работят с iPad, използвайки физически обекти. Една от причините за успеха на продукти като Lego е, че децата физически си играят с децата. Същевременно родителите, които се чувстват виновни, че децата им се взират прекалено много в екраните, могат да използват Osmo, за да превърнат екранното време в истинска игра във физическия свят.

Комплектът Osmo съдържа цифрите, букви и цветни китайски геометрични фигурки, познати като танграми. Самият iPad използва червено огледало, което се закачва за камерата на устройството и позволява на таблета да вижда какво се случва в зоната за игра пред него, където децата редят фигурките. Продуктът е създаден ексклузивно за iPad.

В една математическа игра децата трябва да позиционират правилно цифрите, за да спечелят екзотична риба. С буквите пък могат да се включат в игра за познаване на думи, подобна на Бесеница. Използвайки танграмите, те създават животни и други обекти.

Разработчиците на Osmo са създали и игра за програмиране, базирана на същите принципи. Базовият комплект с огледало струва 75 долара, а без огледало е 49 долара. Той включва блокчета, които са необходими за основна игра: движение, скачане, взимане и стартиране. Децата свързват различните части, като имат възможности за вариации, а накрая натискат бутона „Play”, за да се изпълни командата, която са въвели.

Игра, в която има същество на име Оуби, следва тези малки компютърни програми, за да се движи и да преминава през лабиринти, прескачайки различни препятствия. Оуби стартира като робот, но разработчиците в крайна сметка го превръщат в герой, който няма определен пол.

„Момиченцата мислят, че е момиче, а момчетата – че е момче“, коментира съоснователят и главен изпълнителен директор на Tangible Play Прамод Шарма.

Докато децата създават собствени скриптове, на екрана има светещи елементи, които показват как биха изглеждали движенията на Оуби.

Как изглежда интерактивната игра за деца можете да видите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
И защо трябва да уважават възрастните хора? Защото са *** и ограничени лузъри, които са построили за тях този л.а.й.н.я.н свят, за това, че заради собственото си его бълват в атмосферата гнусотии от колите си със стотици конски сили, за това, че с алчността и мързела си са създали гигантски финансови дисбаланси, кризи и проблеми, в които децата да нагазят? За това ли? Абсолютно нищо не ни дължат. НИЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Още първото изречение счупи тъпометъра "Когато днешните родители чуят репликата: Утрешните професии още не са измислени, те често добавят: Ето защо е по-добре детето ми да се научи да програмира. " Професиите на успелите хора, не са се променяли от стотици години и те НЕ СА програмиране. Програмистите са едни скъпо платени занаятчии. Изкарват си парите с двете си ръце, а така пари не се правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 7 години
секи коментар под която и да е статиа - се трие до 6 месеца. тука си пишеш по вода и ако требва да решът дали си умен или *** по тва: най-умните са непишещите.....има малко по-глупави. дет прават пропаганда и реклама за пари. тъпо, щот опорните са задължителни и четеме само ено и също. системно криза братче. сичк мои постове са само отражение на вътрешна емоциа, да се изпразним на момента иииииии КРАЙ! Колко съм умен7 знааат само тез, дет ме виждат на живо. другите сда само опръскани/опраскани с емозионес. те тва е. апа как се забавлевам със тезите. кажи ся кой е тоз "мишето", че нещо полюбопитсвах. назад съм с матряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
супер ме разочарова ... иначе има и спокойно не е водиш ти ... мишето е нашия шампион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
scott
преди 7 години
ше ви разочаровам...ставам сека сутрин в 6.00.8.30 ми е вече късно през денъ. дори у неделя. Умен-глупав.....нема такива класации у коменарите под статиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Искам децата ми да имат нормално детство, а ако харесат попрището на програмирането ще се научат още преди да отидат в университета. Както беше и при мен самият.Хората не са машини за експлоатация, а живота е доста по-нормален, когато компютърните устройства са по-далечко от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 7 години
го каза човека който от 8.30 в неделя е седнал на компютъра, че и пише коментари... нещо май е станало модерно всеки да показва колко е глупaв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
scott
преди 7 години
тва заглавие, секи що годе нормален човек, като го прочете и ше дилитне програмата си "създаване на поколение".Мозъци-мутанти закачени към компа от непроходили: НЕ! Хора-хибриди с импланти, за да "програмират" по-успешно.....още по-твърдо: НЕ!. Пускай атома и формат на диск с.земя. СВЕТЪ ТРЕБВА ДА Е БЛАГОДАРЕН, ЧЕ НЕМАМ ЕНО ТАКОВА, ЧЕРВЕНО, на което пише start/пуск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
aristotel
преди 7 години
Първо няма да е лошо да се научат да си пишат имената правилно да се научат да четат пък тогава да хващат дисплеите. А също така няма да е лошо да се научат да уважават възрастните хора и тогава. Защото всеки ми се хвали, че едвам чете обаче смартфона, таблета и компютъра го правят каквото си искат и че се раждали със "СВИШЕ" образувание обаче точно такива дешици съм ги чувал да казват чакай да се измъкна от ДЪРТИТЕ и др. подобни епитети така че "не се знае каква *** ще излезе" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още