IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABB си постави още по-големи цели за резултатите си

Компанията очаква да спечели от по-голямото търсене във възстановяващите се икономики

10:23 | 07.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската инженерна фирма ABB си постави по-високи цели за приходите от продажби и рентабилността, тъй като очаква да спечели от по-голямото търсене във възстановяващите се икономики и от тенденции като декарбонизацията и намаляващата работна сила, предава Ройтерс.

Производителят на роботи за индустриална автоматизация и заводи заяви, че очаква годишните му приходи от продажби да се увеличат с 4-7% спрямо предишната прогноза за годишен темп на растеж от 3-5%.

Заедно с новите си цели, ABB посочи, че иска да увеличи и рентабилността си.

През 2020 г. компанията отчете 7% спад на приходите до 26,1 млрд. долара и нетна печалба от 5,146 млрд. долара.

ABB твърди, че е добре позиционирана, за да спечели от тенденции като търсенето на по-голяма енергийна ефективност, а нарастващите разходи за труд и намаляващото население в трудоспособна възраст също тласкат нагоре търсенето на индустриална автоматизация и роботи.

„Нашето технологично лидерство с електрификацията и автоматизацията, съответстващи на устойчивостта и глобалните мегатенденции... ни дава конкурентно предимство“, коментира главният изпълнителен директор Бьорн Розенгрен.

Освен това ABB повиши маржа на печалбата си до поне 15% спрямо по-ранна цел от 13-16%. По време на засегнатата от пандемията 2020 г. ABB имаше 11,1% марж.

След обявяването на новините цената на акциите на ABB повиши стойността си с 1,36% преди началото на борсовия ден.

Освен това ABB разкри, че ще листне бизнеса си за зареждане на електрически превозни средства. Първичното публично предлагане е планирано за първата половина на 2022 г. в Швейцария. Ройтерс по-рано писа, че бизнесът може да бъде оценен на около 3 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Розенгрен коментира, че ABB е постигнала напредък във въвеждането на плана да децентрализира операциите си, но все още има какво да свърши в тази посока.

Бившият главен изпълнителен директор на Sandvik, който пое ръководството над ABB през март 2020 г., реорганизира ABB в 18 по-малки, по-автономни бизнес звена и съкрати броя на служителите в основния офис на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още