IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абонаментите за видео стрийминг по света вече са над 1 млрд.

Бройката е достигната още през 2020 г., сочи нов доклад на Motion Picture Association

14:50 | 19.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Броят на абонаментите за видео стрийминг услуги по света е достигнал 1,1 млрд. през 2020 г., сочат данни на Motion Picture Association (MPA). Това е ново голямо постижение по време на пандемията на Covid-19, когато хората бяха принудени да си стоят повече у дома и търсеха повече развлечения, пише Wall Street Journal.

Междувременно приходите от световния боксофис са се сринали с повече от 30 млрд. долара през годината, достигайки 12 млрд. долара. Това се случи, след като кината в Съединените щати и други части на света останаха затворени, допълва асоциацията. Спадът е отбелязан, след като приходите в боксофиса достигнаха рекордните 42,3 млрд. долара през 2019 г. Миналата година пък Китай успя да изпревари Съединените щати и се превърна в страната с най-високи боксофис приходи.

Промяната в потребителското поведение и в това на Холивуд през последната година предизвика исторически растеж на стрийминг услугите на компании като Netflix и Walt Disney. След като хората са се насочили към дигиталните опции, които са достъпни у дома и на мобилни устройства, стрийминг абонаментите са нараснали с 26% спрямо предходната година. Само в Съединените щати броят на стрийминг абонаментите е скочил с 32% през миналата година до 308,6 млн., посочва още MPA.

           

Дори и сега, когато много киносалони по света са отворени отново, стрийминг моделът е доминираща стратегия за растеж на най-големите холивудски студиа и на технологичните гиганти от Силициевата долина, които се конкурират с тях. Disney привлече над 100 млн. абонати към услугата си Disney+, която все още не е навършила две години.

Въпреки че боксофис приходите потънаха в глобален мащаб, ръстът на приходите от дигиталните развлечения за вкъщи помогна за компенсиране на загубата, допълват от MPA. Приходите от предложения директно на потребителите, където попадат стриймингът и онлайн наемането на видео, скочиха до 61,8 млрд. долара през 2020 г., спрямо 47,2 млрд. долара през 2019 г.

Годишният доклад на MPA отразява цялата индустрия, а през последните години той се разви, след като приходите, генерирани от дигитални, насочени директно към потребителите предложения, сега изпреварват по приходи боксофиса. През 2019 г. MPA, която се смяташе за най-отявлен защитник на най-големите холивудски филмови студиа, приветства Netflix в своите класации, макар че компанията не разчита на продажбите на билети, когато става дума за бизнес модела ѝ.

В момент, в който броят на абонатите и на стрийминг услугите расте, Холивуд насочва все повече съдържание към тях, особено сериали, които ангажират потребителите за по-дълъг период от време отколкото пълнометражните филми. През 2020 г. броят на сериалите, създадени от американски продуцентски компании и разпространявани през онлайн платформи, скочи до 537, в сравнение с 381 година по-рано, допълва MPA.

След като на американския пазар навлязоха  нови стрийминг платформи (Comcast и ViacomCBS също пуснаха свои услуги), Amazon.com и HBO Max на AT&T последваха стъпките на Disney и Netflix в увеличаването на усилията си да разширят дела си на международните пазари.

По време на блокадите през последната година част от най-големите киновериги в Съединените щати се сблъскаха с много проблеми, след като боксофис приходите в САЩ и Канада се потопиха до 2,2 млрд. долара през 2020 г., спрямо 11,4 млрд. долара през 2019 г., посочват от MPA.

През 2020 г. Китай за първи път изпревари САЩ и се превърна в най-големия боксофис пазар в света, генерирайки 3 млрд. долара от продажбата на билети.

В момента американските кина в ключови щати като Ню Йорк и Калифорния отново отварят врати, но зрителите се завръщат бавно, защото все още не са готови за подобна стъпка. Към днешна дата 98% от кината на най-голямата киноверига AMC Entertainment Holdings в САЩ са отворени. Това е голям напредък, след като пандемията почти принуди компанията да подаде молба за защита от фалит.

Най-големите холивудски студиа се надяват, че посещенията на кината ще се възстановят през лятото. Потенциалните блокбъстъри, като лентата на Marvel “Черната вдовица“ и най-новия филм от поредицата „Бързи и яростни“, ще тестват готовността на американските киномани да се върнат в мултиплексите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още