IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абу Даби ще привлича стартъпи с инвестиция в нов технологичен хъб

Microsoft ще е стратегически партньор на инициативата

10:52 | 25.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Абу Даби ще даде до 1 млрд. дирхама (272 млн. долара) в подкрепа на технологични стартъпи, обявиха властите в неделя. За целта ще бъде използван специален хъб, а ходът е част от усилията за диверсифициране на икономиката, предава Ройтерс.

Американският технологичен гигант Microsoft ще бъде стратегически партньор, предоставяйки технологии и облачни услуги за компаниите, които ще се присъединят към хъба, докато столицата на Обединените арабски емирства продължава усилията да намали зависимостта си от петрол.

Абу Даби генерира около 50 на сто от брутния си вътрешен продукт и около 90% от приходите на централното правителство от петролния сектор, твърди рейтинговата агенция S&P.

Емирството създаде фонд за стимули на стойност 50 млрд. дирхама (13,6 млрд. долара), който носи името Ghadan 21. Той беше основан през септември миналата година, за да ускори икономическия растеж. На арабски Ghadan означава „утре“.

Новата инициатива, кръстена Hub 21, е свързана с Ghadan и ще включва и стартирането на фонд за 500 млн. дирхама за инвестиции в стартъпи, коментира Ибрахим Аями, ръководител на Mubadala Ventures, технологичното звено на Mubadala Investment.

Целта е да се достигне до 100 компании в рамките на следващите три до пет години, коментира той. „Пазарните възможности в региона са огромни“, допълва още Аями.

Mubadala, която разполага с активи за 225 млрд. долара и е голям инвеститор в технологични компании, ще служи като двигател на хъба, който ще бъде позициониран във финансовия район на емирството.

SoftBank също ще е активна в хъба и ще подкрепя експанзията на компании, в които е инвестирала, обясни Аями, допълвайки, че Mubadala има за цел да привлече и китайски, и индийски компании.

Mubadala, която обеща 15 млрд. долара на SoftBank Vision Fund, планира да стартира фонд за 400 млрд. долара, за да инвестира във водещи европейски технологични компании.

Очаква се днес Абу Даби да обяви нова инициатива за проучвания и развитие, свързана с плана за Ghadan 21, разкрива покана, изпратена до журналисти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още