Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Агенция в САЩ разследва Facebook за „систематични“ расистки предубеждения

Мениджър и кандидати за работа смятат, че компанията ги е ощетила заради цвета на кожата им

Агенция в САЩ разследва Facebook за „систематични“ расистки предубеждения

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американска агенция разследва Facebook за „систематични“ расистки предубеждения при наемането на персонал. Това посочват през Ройтерс адвокатът на трима души, които са търсили работа, както и на мениджър, според които социалната мрежа ги е дискриминирала.

Разследването е със статут „систематично“, което означава, че Комисията за равни възможности при наемането на работа подозира компанията в политики, които може да са допринесли за по-широко разпространена дискриминация.

Комисията обикновено решава спорове с преговори или разрешава на ищците да съдят работодателя. Но някои дела са определяни като „систематични“, което позволява на разследващите да включат и специалисти за анализ на данни и евентуално да заведат по-мащабно съдебно дело от името на цели класове служители.

Още по темата

Програмният мениджър на операциите в Facebook Оскар Венесций-младши и двама кандидати, на които им е било отказано работно място, повдигнаха обвинения срещу компанията миналия юли, а трети отхвърлен кандидат се присъедини през декември. Те обвиняват Facebook в дискримнация срещу афроамериканци, разчитайки на субективни оценки и насърчавайки расови стереотипи.

Засега от Комисията за равни възможности не са повдигали обвинения срещу Facebook. Нейното разследване, което може да продължи с месеци, може да завърши без откриването на нередности. Органът е отказал коментар за Ройтерс.

Говорителят на Facebook Анди Стоун отказа коментар за статута на разследването или конкретни обвинения, но заяви, че е „от съществено значение за всички служители да се осигури почтителна и безопасна работна среда“.

Комисията е привикала специалисти във връзка със систематичния статут на разследването миналия август и е получила подробни документи и от двете страни през последните четири месеца, посочи адвокат Питър Ромър-Фридман, който представлява ищците.

От Facebook посочват, че 3,9% от служителите ѝ в САЩ са чернокожи.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Платформа свързва майстори с потенциални клиенти