IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция в САЩ разследва Facebook за „систематични“ расистки предубеждения

Мениджър и кандидати за работа смятат, че компанията ги е ощетила заради цвета на кожата им

14:50 | 06.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американска агенция разследва Facebook за „систематични“ расистки предубеждения при наемането на персонал. Това посочват през Ройтерс адвокатът на трима души, които са търсили работа, както и на мениджър, според които социалната мрежа ги е дискриминирала.

Разследването е със статут „систематично“, което означава, че Комисията за равни възможности при наемането на работа подозира компанията в политики, които може да са допринесли за по-широко разпространена дискриминация.

Комисията обикновено решава спорове с преговори или разрешава на ищците да съдят работодателя. Но някои дела са определяни като „систематични“, което позволява на разследващите да включат и специалисти за анализ на данни и евентуално да заведат по-мащабно съдебно дело от името на цели класове служители.

Програмният мениджър на операциите в Facebook Оскар Венесций-младши и двама кандидати, на които им е било отказано работно място, повдигнаха обвинения срещу компанията миналия юли, а трети отхвърлен кандидат се присъедини през декември. Те обвиняват Facebook в дискримнация срещу афроамериканци, разчитайки на субективни оценки и насърчавайки расови стереотипи.

Засега от Комисията за равни възможности не са повдигали обвинения срещу Facebook. Нейното разследване, което може да продължи с месеци, може да завърши без откриването на нередности. Органът е отказал коментар за Ройтерс.

Говорителят на Facebook Анди Стоун отказа коментар за статута на разследването или конкретни обвинения, но заяви, че е „от съществено значение за всички служители да се осигури почтителна и безопасна работна среда“.

Комисията е привикала специалисти във връзка със систематичния статут на разследването миналия август и е получила подробни документи и от двете страни през последните четири месеца, посочи адвокат Питър Ромър-Фридман, който представлява ищците.

От Facebook посочват, че 3,9% от служителите ѝ в САЩ са чернокожи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още