IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb се насочва към листване на Nasdaq

Компанията иска да осъществи първичното си публично предлагане преди края на 2020 г.

18:53 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Стартъпът за краткосрочни наеми на имоти Airbnb планира да листне акциите си на Nasdaq, с което се насочва към един от най-очакваните и интересни пазарни дебюти за 2020 г., предава Ройтерс.

По-рано този месец информационната агенция обяви, че компанията иска да набере 3 млрд. долара чрез своето първично публично предлагане, което може да я оцени на над 30 млрд. долара. Целта на Airbnb е листването да се случи преди края на тази година.

Усилията да стане публична и нарастването на нейната потенциална оценка подчертава значителното възстановяване на Airbnb спрямо по-рано тази година, след като си осигури спешно финансиране от инвеститори, а прогнозата за туристическата индустрия беше несигурна.

Nasdaq има репутацията за борса, фокусирана върху технологичните компании, като тези в сектора на софтуера и биотехнологиите, включително високопрофилни IPO-та, като тези на Lyft Inc. и Zoom Video Communications Inc. И все пак заради последиците около трудния дебют на Facebook борсата често губи конкуренцията за мега IPO-та за сметка на New York Stock Exchange, включително за листването на Uber за 8,1 млрд. долара през миналата година и IPO-то на Snowflake Inc. в обем от 3,86 млрд. долара, припомня Bloomberg.

Базираната в Сан Франциско Airbnb спечели от факта, че пътуващите избягваха големите хотели и вместо това предпочетоха да се отправят към местни ваканционни имоти. През юли компанията обяви, че потребителите ѝ са резервирали над 1 млн. нощувки за един ден, като това се е случило за първи път от 3 март.

Airbnb не разкрива информация за това кога планира да завърши първичното си публично предлагане. През август тя подаде конфиденциално документи за IPO-то си към американските регулатори.

Morgan Stanley и Goldman Sachs Group са основните поематели на листването, стана ясно преди месец от източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още