IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb вижда признаци на възстановяване, но загубите ѝ растат заради дълга

Брутните резервации на компанията през първото тримесечие са се увеличили с 52% на годишна база

12:05 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Airbnb надмина очакванията за резервациите през първото тримесечие, което отразява натрупаното търсене за пътувания след година на ограничения заради COVID-19. Но продължаващите последици от пандемията може все пак да разширят загубата на компанията в резултат на изплащането на дълга, който тя пое в разгара на кризата, предава Bloomberg.

Базираната в Сан Франциско компания, която стана публична през декември, обяви брутни резервации за 10,3 млрд. долара през трите месеца до 31 март, което е ръст с 52% спрямо година по-рано и доста над прогнозираните от анализаторите 7,57 млрд. долара. Приходите на компанията са нараснали с 5% до 887 млн. долара и също надминаха прогнозите на анализаторите.

„Макар че условията все още не са нормални, те се подобряват и очакваме пътуванията да направят скок, който не сме виждали преди“, написа компанията в писмо до акционери, придружаващо резултатите й за тримесечието. Airbnb не публикува официални прогнози за настоящия период заради продължаващите последици от COVID-19, но съобщи, че очаква брутните резервации да са по-високи в сравнение с нивата през 2019 г. и че тенденциите през април са се подобрили спрямо март.

„Не очаквахме брутната стойност на резервациите да е толкова силна“, коментира главният изпълнителен директор на Airbnb Браян Чески в интервю за Bloomberg Television след публикуването на резултатите. „Очаквахме силно тримесечие, но туристическа компания да постигне ръст насред пандемия, това със сигурност е доста добър сценарий за нас“, допълни той. Airbnb Airbnb

След като хората над 60 години в САЩ са получили достъп до ваксини по-рано тази година, Airbnb е отчела ръст на резервациите в тази възрастова група с 60%, съобщи Чески и допълни, че задаващият се скок на пътуванията „ще бъде като никой друг през последния един век“.

Книжата на Airbnb се представиха колебливо в следборсовата търговия, след като поевтиняха с 3,2% в края на сесията в четвъртък в Ню Йорк до 135,75 долара.

Изненадващо положителните резултати отразяват голяма промяна спрямо година по-рано, когато резервациите на Airbnb се сринаха с 80% заради затварянето на по-голямата част от света вследствие на коронавируса. Пътуванията бяха сред най-тежко засегнатите сектори от икономиката по време на пандемията, но Airbnb отчете по-бързо възстановяване от останалите компании в индустрията, когато градските жители започнаха да напускат апартаментите си в града за сметка на по-дълъг престой в селски имоти под наем.

Местните пътувания с развлекателна цел продължиха да нарастват тази година на фона на ръста на ваксинираните в САЩ и някои анализатори очакват резервациите при Airbnb да се върнат на нивата преди пандемията до лятото. „Искаме да видим дали се движим към нормалност след пандемията“, коментира Айвън Фейнсет, анализатор в компанията Tigress Financial Partners, преди обявяването на резултатите. Airbnb Airbnb

Преди пандемията алтернативните настанявания или настанявания от нехотелски тип, в които е специализирана Airbnb, вече бяха най-бързо растящият сегмент от туристическия пазар и сега оглавяват ръстовете. Миналата седмица Booking Holdings и Expedia Group обявиха по-добри от очакванията резултати за първото тримесечие, подкрепени от търсенето на ваканционни жилища под наем в САЩ. И двете онлайн компании за пътуванията съобщиха, че опитват да разширят наличностите си от имоти в САЩ, за да отговорят на конкуренцията на Airbnb в пиковия летен сезон. Приходите за тримесечието на Booking намаляха с 50%, а тези на Expedia са надолу с 44% спрямо година по-рано.

Airbnb се бори да задържи водещата си позиция. През февруари компанията започна най-голямата си маркетингова кампания за последните пет години в опит да привлече повече собственици на имоти и съобщи, че вече привлича нови клиенти към платформата си. По-късно този месец Airbnb ще представи подобрение на платформата, който обещава да улесни процеса по присъединяването на собственици на имоти.

Близо 60% от приходите на Airbnb са дошли от САЩ, където ваксините сега са широко налични, съобщи компанията. Гостите са се възползвали от политиките на работа от разстояние и са избрали да пътуват до извънградски райони и да отсядат за по-дълго време. Близо една четвърт от резервациите в Airbnb през първото тримесечие са били за отсядания над 28 дни, което е ръст с 14% спрямо 2019 г. Резервациите в Северна Америка, основно в САЩ, са надминали нивата от първото тримесечие на 2019 г., съобщи компанията.

Но други страни все още не успяват да овладеят COVID-19. Индия регистрира 4000 смъртни случаи на ден, а в Европа разпространението на ваксините изостава от това в САЩ. Австралия съобщи, че границите й може да останат затворени за чуждестранни туристи още една година. След като Великобритания и Франция обявиха повторно отваряне и смекчаване на ограниченията, Airbnb отчита силен ръст на резервациите, съобщи компанията.

„Очакваме темпът на възстановяване в Европа да продължи да бъде силно повлиян от строгостта и продължителността на ограниченията за пътувания, но смятаме, че сме в добра позиция да се възползваме от възстановяването със смекчаването на ограничителните мерки“, изтъкна компанията.

Airbnb, която обявява фискалните си резултати за втори път като публична компания, отчита нетна загуба от 1,17 млрд. долара, или 1,95 долара на акция, значително повече от загубата от 341 млн. долара година по-рано.

Компанията съобщи, че това се дължи на изплащането на дълг, който е поела по време на пандемията. През април 2020 г. Airbnb взе дългово финансиране от около 2 млрд. долара, за да може да расте и да плаща сметките си в момент, когато търсенето на пътувания се срина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още