IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Alibaba никога не са били толкова евтини

Натискът на властите изтри 526 млрд. от пазарната капитализация на компанията

13:18 | 02.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Листнатите в Съединените щати акции на китайската Alibaba Group Holding никога не са били толкова евтини и въпреки това инвеститорите ги избягват, пише Bloomberg.

На база отчетената печалба американските депозитарни разписки на Alibaba се търгуват за над 18,7 пъти повече. Това е най-ниското ниво от пазарния дебют през 2014 г. и е най-голямата отстъпка спрямо средната в Nasdaq 100 Index. Цената на американските депозитарни разписки спадна с 4% в сряда до ниво, каквото не беше виждано от май 2017 г. Книжата в Хонконг пък приключиха борсовия ден в четвъртък с 2,5% понижение.

Ударът, който изтри 526 млрд. долара пазарна капитализация за 13 месеца, се задълбочава, предвид притесненията за прогнозата на компанията. Част от най-големите двигатели на растежа на Alibaba – финансовите технологии, данните, онлайн рекламата и съдържанието, са под наблюдение от регулаторите в Пекин. Компанията не успя да изпълни прогнозата за тримесечните си приходи от продажби при последния си отчет и прогнозира забавяне на растежа на приходите за 2022 г.

Alibaba Alibaba

Съществува и несигурност относно бъдещето на технологични компании като Alibaba, които използваха дружества с променлив капитал, за да заобиколят правилата за чуждестранна собственост и да се листнат зад граница. Китай планира да забрани на компаниите да излизат на чуждестранни фондови пазари чрез подобен подход, твърдят източници, запознати с въпроса.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа написа в уебсайта си, че информацията в медиите за забраната за листвания на компании в чужбина, използващи дружества с променлив капитал, не е вярна, но не са добавени подробности.

Тези, които залагат, че акциите са прекалено евтини и готови за преобръщане, продължават да са под натиск. Търговците на деривати, които бяха закупили опции на Alibaba, се отказаха от залозите си тази седмица, разпродавайки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още