IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Microsoft достигнаха нова рекордна стойност

Американският гигант се радва успехите на своя облачен бизнес, a Windows вече не е най-важният продукт

10:04 | 21.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft обяви, че продажбите на ключовите му облачни продукти са се удвоили през първото тримесечие, което е довело до генерирането на резултати над очакваните от анализаторите. Новината изстреля акциите на компанията до рекорден връх, дори над цената, която бяха достигнали по време на технологичния балон през 1999 г., предава Ройтерс.

Акциите на Microsoft удвоиха стойността си от август 2013 г. досега, след като главният изпълнителен директор Сатя Надела върна доверието на инвеститорите в компанията, като я фокусира върху мобилните и облачните технологии, а не толкова върху персоналните компютри.

Отдавна известна с операционната система Windows, Microsoft насочи вниманието си към облака, където се конкурира с по-големия играч в лицето на Amazon. Скокът на приходите на Microsoft подчертава как компаниите по целия свят се насочват към нови приложения в облака и оставят някога критичните софтуерни програми и хардуер на заден план

Акциите на Microsoft повишиха стойността си с 6,2% до 60,79 долара по време на следборсовата търговия. След това загубиха част от този ръст, достигайки цена от 60,43 долара.

Фирмата заяви, че основният ѝ продукт Azure, който компаниите могат да ползват за хостинг на уебсайтове, приложения или данни, се радва на 116% ръст на продажбите. Приходите на бизнеса с по-големия Intelligent Cloud са се увеличили с 8,3% до 6,38 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 6,27 млрд. долара според фирмата за проучвания FactSet StreetAccount.

Компанията прогнозира, че продажбите на Intelligent Cloud ще са между 6,55 млрд. и 6,75 млрд. долара през текущото тримесечие, в сравнение с 6,34 млрд. долара през същия период година по-рано.

От своя страна приходите на подразделението, което включва Windows и мобилния бизнес на компанията, са се свили с 1,8% до 9,29 млрд. долара. Microsoft прогнозира, че подразделението ще има продажби в размер на 11,6 млрд. долара през текущото тримесечие. Това е доста под 12,7 млрд. долара, които отчете година по-рано.

Като се включат отложените приходи от Windows 10, Microsoft е спечелила 76 цента на акция в тъкмо приключилото първо фискално тримесечие на 2017 г., надминавайки средната прогноза на анализаторите за 68 цента на акция според Thomson Reuters.

На коригирана база Microsoft е генерирала приходи от 22,33 млрд. долара, доста над очакваните 21,71 млрд. долара. 

През тази година Сатя Надела имаше шанса да ръководи най-голямата сделка на Microsoft, която през юни постигна споразумение за придобиването на социалната мрежа LinkedIn за 26,2 млрд. долара.

Но фокусът върху мобилните приложения и бързият растеж на облачните услуги успяха да скрият проблемните продажби на другите подразделения на компанията за тримесечието.

Същевременно глобалните продажби на персонални компютри се свиха с 3,9% през тримесечието, завършило на 30 септември по данни на IDC, въпреки че това е доста под прогнозирания спад от 7,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още