IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на собствениците на bTV със силен ръст на борсата в Прага

Причината е увеличение на дела на най-големия акционер Time Warner Inc. до 49,9% от капитала на компанията

10:03 | 05.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на собствениците на bTV със силен ръст на борсата в Прага

 Акциите на Central European Media Enterprises Ltd. (CME) отчетоха най-силен ръст за последните пет месеца, след като най-големият акционер в компанията, Time Warner Inc., увеличи дела си до 49,9%.

Акциите на регистрирания на Бермудите оператор на телевизионни програми в Централна и Източна Европа CME, който е собственик и на bTV, поскъпнаха в сряда с 9 на сто до 109,85 крони в Прага, което представлява най-силното рали от 3-и февруари насам, предаде Bloomberg.

CME издаде около 875 000 акции от клас А на Time Warner за 90,8 млн. долара, изпълнявайки пут опция съгласно споразумение от 30 април. Средствата ще бъдат използвани, за да изплати CME част от дълга си.

През април стана ясно, че най-големият акционер в CME Time Warner Inc. ще предостави на медийната компания заем на стойност 300 млн. долара, като по този начин увеличи дела си до 40%.

Time Warner придоби допълнителните акции на цена, с 50% по-висока от текущата пазарна цена, заявиха в съобщение вчера анализаторите от банка J&T Banka AS.

„Като се има предвид увеличението на дела от основен акционер и закупуването на акции над пазарната цена, ние разчитаме на силно позитивни новини и очакваме положителна реакция на пазара“, заявяват от J&T Banka.

CME очаква за 2012 г. оперативните приходи преди данъци и амортизация да бъдат в съответствие с настоящите очаквания на анализаторите, които варират от 175 млн. до 180 млн. долара.

Сделката идва в момент, когато акциите на CME са поставени под силен натиск. В края на миналия месец те се срутиха до исторически минимум от около 106 чешки крони за акция. За сравнение, през 2007 година цената на акция от капитала на CME достигаше над 2 200 крони.

Само за последната година сривът на пазарната капитализация е с близо 70 на сто – от 330 до 110 крони на акция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още