IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на SoftBank надминаха пика на цената си от дотком балона

Причината е възстановяването на стойността на технологичното портфолио на компанията

09:58 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Акциите на SoftBank Group завършиха търговията във вторник на рекорден връх, надминавайки пика, който достигнаха по време на дотком балона, след като онлайн инвеститорите отпразнуваха възстановяването на стойността на технологичното портфолио на компанията, предава Ройтерс.

Книжата на SoftBank, един от ключовите компоненти на индекса Nikkei 255, който достига 30-годишни върхове, приключиха деня с 4% ръст до 10 420 йени. Това е над рекордните 10 111 йени, достигнати през февруари 2000 г.

Всичко това се случва благодарение на обратното изкупуване на акции и на инвеститорите на дребно, които купуват нейни акции.

Завръщането на японския конгломерат, по време на което цената на книжата му скочи с близо 300% от дъната, достигнати през март, когато пандемията засегна портфолиото ѝ, доведе до празник сред онлайн поддръжниците ѝ.

„SoftBank ще достигне 11 хил. йени до април“, написа един от тях. Акциите на групата достигнаха дневен ръст до 11 хил. йени през февруари 2000 г., преди да се сринат.

Публикациите в социалните мрежи на главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон включват повече афоризми, с които той се опитва да предаде посланията си, за разлика от меметата, които превърнаха главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в любимец на инвеститорите на дребно.

Нарастващата цена на акциите на SoftBank тласна пазарната ѝ капитализация над 200 млрд. долара, след като година по-рано тя се оказа под тази на Sony и заемаше трето място в индекса.

Като пример за подкрепена от SoftBank фирма, която се насочва към пазарите и се радва на рекордно набиране на капитал, южнокорейската фирма за електронна търговия Coupang миналата седмица подаде документи за листване в Съединените щати. Тя се стреми към оценка от 50 млрд. долара, твърди източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още