IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери притискат Amazon да не продава софтуер за лицево разпознаване

Rekognition се продава както на властите, така и на частни компании

21:54 | 19.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Архив Ройтерс

Amazon и нейният главен изпълнителен директор Джеф Безос са изправени пред огромен натиск от акционери и активистки групи, които настояват компанията да сложи край на продажбите на софтуер за лицево разпознаване на властите, пише Business Insider.

В петък група от 20 акционери е изпратила писмо директно до Безос, в което посочва притесненията си относно Rekognition - софтуерът за разпознаване на лица на Amazon, който беше пуснат през 2016 г.

“Долуподписаните акционери на Amazon са притеснени, че подобна инфраструктура за държавен шпионаж може не просто да представлява заплаха за сигурността на данните на клиентите и другите играчи в страната, но и повишава значително риска за нашата компания, засяга негативно оценката на акциите на фирмата и увеличава финансовия риск за акционерите”, гласи писмото.

То е изпратено след като над 70 организации за опазване на гражданските права също създаде петиция, която изпрати до Безос в понеделник. В нея се иска гигантът в електронната тъговия да излезе от бизнеса със следене на хора, писа BuzzFeed News.

Rekognition е използван от държавните структури според документ, издаден миналия месец от ACLU. Същевременно софтуерът се ползва и от редица други клиенти, сред които Pinterest и C-SPAN. Sky News също го използва, за да идентифицира гостите на кралската сватба.

Amazon заяви, че ще спре софтуера за всички, които нарушават закона.

Опасенията на организациите са, че става дума за автоматично масово следене, което заплашва свободата на хората и личния им живот.

Amazon не е отговорила веднага на запитването за коментар от Business Insider. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Винаги са ми били интересни такива инвеститори. Момчета вие за Снойдън май не сте чували. Вземайте си паричките от сделката и си затваряйте устите, че май има нещо да криете, а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още