IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери съдят Netflix за подвеждане относно броя на абонатите

Обвинението твърди, че през последните месеци ръководството на компанията не е давало коректни прогнози

11:40 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chona Kasinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Американската видео стрийминг компания Netflix е изправена пред дело, заведено от акционери в съд в Калифорния. То е свързано с обвинения към гиганта, че през последните месеци е подвел пазара относно способността си да продължи да привлича нови абонати, предава Ройтерс.

Делото, заведено във федералния съд в Сан Франциско, търси обезщетение за спада в цената на акциите на Netflix тази година, след като компанията не успя да изпълни прогнозите си за ръст на броя на абонатите си.

Искът е заведен от базиран в Тексас инвестиционен тръст, който обвинява Netflix и нейното ръководство, че не са разкрили, че растежът се забавя, предвид засилената конкуренция, както и че губи абонати на нетна база.

Цената на акциите спадна с 20% през януари, след като компанията разкри слаб ръст на броя на абонатите си. Стойността на книжата се срина с повече от 35% на 20 април, приключвайки борсовия ден на ниво от 226,19 долара, след като компанията каза, че е загубила 200 хил. абонати през първото тримесечие. За сравнение, прогнозата ѝ беше, че ще прибави 2,5 млн. абонати.

Компанията приписва тримесечния спад на инфлацията, конкуренцията от други стрийминг услуги и спирането на платформата в Русия след руската инвазия в Украйна, което струва на Netflix 700 хил. абонати.

Говорител на компанията не е отговорил на запитването за коментар.

Делото посочва съизпълнителните директори на Netflix Рийд Хейстингс и Тед Сарандос, както и главния финансов директор Спенсър Нойман като отговорни. Ищците търсят обезщетение за инвеститорите, които са търгували с акции на Netflix между 19 октомври 2021 г. и 19 април 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още