IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на News Corp. са съветвани да изгонят Мърдок

Консултантска компания съветва акционерите да сменят 13 от 15-те членове на Съвета на директорите

19:52 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Годишното събрание на акционерите ще се състои на 21-и октомври. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Годишното събрание на акционерите ще се състои на 21-и октомври. Снимка: Ройтерс

Консултантската компания Institutional Shareholder Services (ISS), която консултира инвеститори в публични компании, препоръча на акционерите на медийния концерн News Corp да изключат Рупърт Мърдок и синовете му от Съвета на директорите, предаде Ройтерс.

Годишното събрание на акционерите ще се състои на 21-и октомври и на него се очаква да бъдат заменени 13 от 15-те членове на Съвета на директорите на компанията. Освен това ISS разкритикува решението на съвета да се изплати на Мърдок бонус в размер на в 12,5 млн. долара, взето след началото на скандала, който избухна около концерна. 

Както става ясно от публикувано от страна на щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC - Securities and Exchange Commission) съобщение, концернът ще се опита да попречи на смяната.

Австралийският магнат Рупърт Мърдок, който е основател, генерален директор и председател на Съвета на директорите на News Corp, контролира около 40% от акциите на компанията.

През лятото концернът бе разтърсен от скандал с разкрития за подслушването на телефони на частни лица. Бяха повдигнати съдебни обвинения срещу сътрудници на вестника News of The World, собственост на News Corp. По-късно самият вестник беше закрит на 10-и юли, но разследването продължавам, а вече са арестувани над 10 души.

Акциите на News Corp. вчера се котираха на цена 16,93 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още