IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Tesla дадоха зелена светлина за придобиването на SolarCity

85% от тях дадоха одобрението си за сделката, което доведе до поскъпване на книжата на Tesla

09:27 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск спечели одобрението на акционерите на компанията си за производство на луксозни електромобили за придобиването на SolarCity, която създава системи за соларна енергия. Мъск е най-големият акционер в SolarCity, припомня Ройтерс.

Предложението за придобиване на SolarCity, която е на загуба, доведе до 13% спад на стойността на акциите на Tesla, след като Мъск разкри новината през юни.

Tesla обяви, че сделката е била одобрена от 85% от акционерите. В резултат от новината книжата на компанията поскъпнаха с 1,3% по време на следборсовата търговия, след като записаха ръст от 2,6% по време на борсовата сесия и завършиха търговията на цена от 188,66 долара за акция.

"Вашата вяра ще бъде възнаградена", заяви Мъск на акционерите, събрали се в подразделението на Tesla във Фримонт, Калифорния.

Инвеститорите на Tesla са притеснени и от федералното разследване за смъртта на собственик на кола, оперираща със система за автопилот. Освен това се опасяват, че Мъск може да е прекалено амбициозен и да постави прекалено високи бъдещи цели на Tesla.

Акциите на производителя на автомобили са понижили стойността си с близо 20 на сто от началото на годината, като понесоха удар и след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Tesla е изправена пред редица предизвикателства през следващите месеци, тъй като се опитва да увеличи пет пъти годишното производство на автомобили, а през 2017 г. и да пусне новия си седан Model 3, който е насочен към масовия потребител, който може да си позволи превозно средство със стартова цена от 35 хил. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още