IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Toshiba отстраниха председателя на компанията

74-годишният Осаму Нагаяма настояваше да остане на поста

13:45 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Председателят на Toshiba беше отстранен от поста след вот по време на годишната среща на компанията. Тoва се случи след съвместната работа на мениджмънта на компанията и правителството за ограничаване влиянието на чуждестранните инвеститори, пише Wall Street Journal.

Отстраняването на Осаму Нагаяма, дългогодишен представител на японския корпоративен свят, вероятно ще насърчи други чуждестранни инвеститори, които настояват за промени, които са по-благоприятни за акционерите в големите японски компании. Toshiba, индустриалнен конгломерат с корени от 1875 г., се противопостави на призивите на чуждестранните инвеститори да започнат процес по проджба, който можеше да доведе до разкъсването на компанията.

Причината за недоволството на акционерите е доклад, публикуван на 10 юни, който установи, че директори на Toshiba и някои членове на борда на директорите са работили с представители на Министерството на икономиката, търговията и индустрията да блокират предложенията на чуждестранните акционери.

Докладът, поръчан при гласуване на акционерите през март и съставен от външни юристи, се позовава на имейл на изпълнителния директор на Toshiba, в който се казва, че кампанията срещу чужденците ще ги „срази“. Освен това докладът обвинява директорите на компанията и представители на правителството, че са използвали неправомерно японски закон за инвестициите като инструмент за осуетяване исканията на акционерите.

На тазгодишното събрание на Toshiba, което се проведе в петък, част от акционерите критикуваха компанията заради разкрития в доклада и заявиха, че Нагаяма не заслужава втори шанс. Един от акционерите коментира, че бордът е пропуснал възможността да открие проблеми, когато след кратка проверка одитната комисия през февруари заключи, че не е имало ненужен натиск върху чуждестранните акционери.

“Ако ни молите да преназначим директорите, които бяха замесени в това да кажат, че няма никакъв проблем, не мисля, че нещата работят по този начин“, коментира акционер, пожелал да остане анонимен.

Нагаяма защити действията си, заявявайки, че до голяма степен не е знаел какво правят директорите в сътрудничествто с правителството, а когато е разбрал, е предприел бързи действия. Три дни след публикуването на доклада Toshiba заяви, че двама директори и двама други ръководители, посочени в текста, ще подадат оставка.

74-годишният Нагаяма, бивш лидер на бизнеса на Roche Holding в Япония и бивш неизпълнителен председател на компанията, която днес носи името Sony Group, настояваше за преизбиране, изтъквайки опита си в превеждането на борда на Sony през период на бързо възстановяване, което може да му помогне да стабилизира Toshiba.

Акционерите гласуваха и срещу друг директор – Нобуюки Кабаяши, който служеше в одитната комисия. Те избраха девет директори, номинирани от компанията, като повечето от тях има значителен опит зад граница. Главният изпълнителен директор Сатоши Цунакава беше преизбран в борда. Председател на Toshiba твърди, че новият борд ще избере председател по-късно в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още