IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активистки хедж фонд придоби 7% от Samsung C&T

Наскоро компанията получи оферта за пълно придобиване от Cheil Industries

17:26 | 04.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Elliot Management, активисткият хедж фонд, ръководен от Пол Сингър, придобива дял от около 7% от Samsung C&T, строително и инвестиционно дружество, което получи оферта за придобиване от Cheil Industries – друга южнокорейска компания, пише New York Times.

Elliot, която управлява активи на стойност 26 млрд. долара, твърди, че офертата за пълно придобиване от Cheil “значително подценява Samsung C&T и тези условия не са справедливи, нито са в най-голям интерес на акционерите на Samsung C&T”.

В документи, подадени до регулаторите в Сеул, Elliott посочва, че е купила акциите „с цел участие в управлението“ на компанията.

Миналия месец Cheil обяви, че е готова да купи Samsung C&T за 8 млрд. долара. Samsung C&T притежава значителен дял в ключовото дъщерно дружество на Samsung Group – Samsung Electronics.

Samsung Group включва сложна мрежа от редица компании, а анализаторите описват офертата на Cheil като важна стъпка в един неспирен процес, който има за цел да затвърди позицията на очаквания наследник на групата Джей Лий, който е заместник-председател на Samsung Electronics.

Бащата на Джей Лий, Лий Кун-хи, който стои начело на компанията, миналата година получи сърдечен удар и все още е в болница.

Най-големите компании на азиатския пазар също са контролирани от големи фамилии, което означава, че външните представители по-трудно могат да влияят на управленските решения.

Миналата година Elliott придоби малък дял в Bank of East Asia, една от най-големите банки в Хонконг, която е контролирана от фамилията на Дейвид Ли. Но нейният дял намаля, след като банката продаде нови акции на Sumitomo Mitsui Financial Group of Japan. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още