IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba и Tencent все още са бенчмарк за китайските технологични акции

Въпреки натиска от Пекин двете компании не губят важните си позиции на борсата

15:49 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Alibaba и Tencent остават сред най-ключовите китайски технологични акции, дори и след като Пекин продължава да оказва натиск върху големите интернет фирми в страната, твърди Джаксън Уон от Amber Hill Capital, цитиран от CNBC.

„На този етап не виждам други акции, които могат да оспорят позициите им в Китай“, допълва Уон, който е директор на управлението на активи в Amber Hill.

Alibaba и Tencent „все още са бенчмарк“ сред китайските технологични акции, посочва той. Фамилията на Уон и Amber Hill притежават книжа и от двете компании.

Уон направи коментарите, след като китайските технологични акции в Хонконг изостанаха спрямо други сектори от началото на годината.

Десетте основни акции в състава на индекса Hang Seng не включват нито една технологична акция към края на първото тримесечие, сочи анализ на CNBC по данни на Refinitiv Eikon.

Какво дърпа надолу технологичните книжа?

Редица фактори допринесоха за сравнително слабото представяне на технологичния сектор, който обхваща повече от 42% от основния индекс в Хонконг.

Една от причините е, че доходността по държавните ценни книжа нараства, а това засяга растежа на акции като технологичните, защото намалява относителната стойност на бъдещата печалба.

Сред другите притеснения се нареждат заплахите за делиствания от САЩ. Китайските технологични книжа, които са листнати и в Съединените щати, понесоха удар тази година, заради опасенията от нов закон, който може да спре търговията им от есента, ако компаниите не се съобразят с новите правила на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Не на последно място стои регулаторният натиск от Китай върху сектора, който също притеснява инвеститорите.

Бизнес империята на основателя на Alibaba Джак Ма преживя тежък удар миналата година, когато Пекин реши да спре първичното публично предлагане на Ant Group. Очакваше се това да е най-голямото IPO в историята. Ма е съосновател на Ant Group и контролира бизнеса ѝ.

Alibaba не е единственият интернет гигант, към който са насочени ударите на държавата. През март Ройтерс писа, че основателят на Tencent Пони Ма се е срещнал с антитръстовите власти.

И все пак акциите на Tencent нараснаха с близо 8% през първото тримесечие на годината. От друга страна, тези на Alibaba, листнати в Хонконг, записаха над 5% понижение през същия период.

И двете фирми започнаха добре второто тримесечие. Книжата на Tencent се изкачиха със 7,21%, а тези на Alibaba в Хонконг – с 2,55% в четвъртък (1 април) – последният ден на търговия преди дълга почивка. Търговията ще бъде подновена на 7 април.

Бъдещи предизвикателства

Гледайки напред, Уон посочва, че политическите предизвикателства и потенциалните нови регулаторни правила могат „наистина да засегнат“ прогнозите за печалбата на двата интернет гиганта, доминиращи китайското технологично пространство.

И все пак той очаква постигането на „известен компромис“ на регулаторния фронт.

„Гледайки напред, оценките им вероятно няма да са 50 или 60 пъти повече от печалбата. И все пак те се търгуват за около 30 пъти печалбата и са в много добра позиция в Китай“, допълва Уон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още