IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba инвестира в най-големия собственик на хипермаркети в Китай

Онлайн гигантът придоби мажоритарен дял в Sun Art Retail Group

11:05 | 20.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Интернет гигантът Alibaba обяви в понеделник, че ще инвестира 22,4 млрд. хонконгски долара (2,87 млрд. долара) за мажоритарен дял в топ оператора на хипермаркети в Китай Sun Art Retail Group. Ходът е част от усилията на Alibaba в сферата на офлайн търговията на дребно, предава Ройтерс.

Alibaba осъществява сделката в рамките на алианс с Auchan Retail и Ruentex Group.

“Физическите магазини са необходимост в потребителското преживяване и трябва да бъдат подобрявани чрез технологии, движени от данните и персонализираните услуги в дигиталната икономика“, коментира главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан.

Книжата на листнатата в Хонконг Sun Art понижиха стойността си с 5,3% по време на сутрешната търговия.

Сделката ще даде на френския търговец Group Auchan, китайската Alibaba Group и тайванския конгломерат Ruentex съответно 36,18% дял, 36,16% дял и 4,67% дял. Alibaba ще замести Ruentex като втория по големина акционер.

От 2015 г. насам Alibaba е инвестирала около 9,3 млрд. долара във физически магазини.

"Те навлизат в територия, която не е тяхната основна сила“, посочва анализаторът на Bain & Company Уейуен Хен, визирайки лицензите за продажба на определени продукти, наемането на повече служители и други.

"От една страна - те наистина трябва да го направят, но от друга, се сблъскват с много предизвикателства, каквито досега не са познавали“, допълва той.

Sun Art е китайският лидер в сферата на хипермаркетите, като притежава около 8,2% пазарен дял според Kantar Worldpanel. Компанията разполага с около 450 хипермаркета в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още