IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba откри първата си платформа за електронна търговия в Европа

Новата електронна платформа заедно със съпътстващата инфраструктура за пет години ще позволи в Китай да се внася европейска продукция за 200 милиарда долара

13:56 | 06.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският интернет гигант Alibaba открива първата си Световната платформа за електронна търговия (eWTP) в Европа, съобщи БТА, позовавайки се на китайската информационна агенция Синхуа.

Компанията подписа в сряда споразумение за откриването на платформата за електронна търговия с белгийското правителство, като целта е да се насърчи дългосрочната трансгранична търговия.

Церемонията бе в белгийския град Лиеж и на нея присъстваха белгийският премиер Шарл Мишел и китайският посланик в Брюксел Цао Чжунмин.

Създаването на новата платформа ще позволи на голям брой белгийски предприятия да работят с Китай и да предлагат висококачествена продукция от Белгия на китайския пазар, отбелязва Цао Чжунмин.

По думите на премиера Шарл Мишел новата платформа ще повиши конкурентоспособността на белгийските и китайските предприятия на международната сцена.

Същевременно компанията Cainiao Smart Logistics Network, действаща като подразделение на Alibaba, е подписала споразумение с летището в Лиеж за лизинг на площ от 220 000 квадратни метра за създаване на специален логистичен център, в който първоначално ще бъдат инвестирани около 75 милиона евро.

Според прогнозите новата електронна платформа заедно със съпътстващата инфраструктура през близките пет години ще позволи в Китай да се внася европейска продукция на стойност 200 милиарда долара.

Alibaba е една от най-големите компании в света, занимаващи се с онлайн търговия. Тя е създадена през 1999 година от китайския бизнесмен Джак Ма. Капитализацията й през 2018 година е около 500 милиарда долара, а регистрираните й потребители са около 80 милиона души в света.

Световната платформа за електронна търговия вече има подразделения в Малайзия и Руанда. Меморандумът за разбирателство, подписан с Белгия, ще постави основите за бързото навлизане на платформата на нови европейски пазари, отбелязва Синхуа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още