IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba се опитва да засили ролята си на пазара на медицински технологии

Компанията направи интересно движение на активи

10:28 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding ще инжектира част от своя онлайн фармацевтичен бизнес в листнато звено в рамките на сделка, оценена на 10,6 млрд. хонконкски долара (1,35 млрд. долара), обяви фирмата, цитирана от Ройтерс.

Alibaba Health Information Technology ще купи Ali JK Nutritional Products Holding Limited, която контролира продажбите на медицински устройства, продукти за здравеопазване, продукти за възрастни и услуги в сферата на здравеопазването в платформата на Alibaba - Tmall.

Сделката ще даде на компанията майка Alibaba новоемитирани акции в Ali Health, с което делът ѝ в нея ще достигне от 48,1% сега до 56,2%. Освен това Alibaba ще притежава 67,5% от гласовете в Ali Health след сделката.

Споразумението, което трябва да насърчи бизнеса на Ali Health, се случва на фона на по-сериозните усилия в работата в бързо развиващия се пазар на медицински технологии от страна на други фирми в Китай като WeDoctor на Tencent Holdings и наскоро листнатата Ping An Healthcare.

Главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан заяви, че здравеопазването е „стратегически важна“ бизнес област за компанията и сделката ще помогне за превръщането на Ali Health в „най-добрата здравна екосистема“ в страната.

Главният изпълнителен директор на Ali Health допълни, че споразумението ще помогне на фирмата да разшири бизнеса си, като добави нови категории към своите предложения.

Китайските разходи за здравеопазване се очаква да достигнат 1 трлн. долара до 2020 г. от 357 млрд. долара през 2011 г. според консултантската компания McKinsey & Co, а технологичните фирми все повече се опитват да пробият в нарастващия пазар.

Alibaba обяви, че сделката е обект на одобрение от акционерите на Ali Health и от борсата в Хонконг.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още