IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba увеличава повече от два пъти инвестициите си в проучвания и развитие

Компанията иска да разработва следващо поколение технологии

09:48 | 11.10.17 г.
<p>
	Основателят на Alibaba Джак Ма. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Основателят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Архив Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding ще увеличи повече от два пъти разходите си за проучвания и развитие (до 15 млрд. долара) през следващите три години, за да разработи следващото поколение технологии, да даде тласък на своя развиващ се бизнес и да проучи амбициозни проекти, които биха могли да променят индустриите, пише Bloomberg.

Компанията планира да създаде седем лаборатории и да наеме 100 учени по целия свят, за да се впусне в повече проучвания в сферата на изкуствения интелект, интернет на нещата и квантовите компютри. Сферите, в които се е насочила, включват машинно самообучение и мрежова сигурност.

Програмата представлява значително увеличение на разходите за проучвания и развитие и има за цел да помогне на гиганта на стойност 469 млрд. долара да запази темпото, което поддържат Amazon.com и Tencent Holdings в областта на променящите се индустрии.

Всичко това отговаря и на амбициите на китайските политици, които искат страната им да стане глобален лидер в изкуствения интелект.

„Лабораториите ще помагат за разрешаването на проблемите, с които Alibaba в момента се сблъсква в своите бизнес процеси“, коментира Джеф Джан, главният технологичен директор на Alibaba. “Освен това ще са основата за разработването на следващо поколение технологии“, допълва той.

За сравнение, през последните три фискални години Alibaba е инвестирала в проучвания и развитие 6,4 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.

В момента Alibaba има 25 хил. инженери и учени и е харчила средно 20 млрд. юана (3 млрд. долара) годишно за проучвания, обяви компанията в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още