IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba увеличи дела си в най-голямата китайска инвестиционна банка

Интернет гигантът е придобил 117 млн. акции в CICC, листнати в Хонконг

16:06 | 19.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding увеличи дела си в най-голямата местна инвестиционна банка – China International Capital. Alibaba се сдоби с листнати на борсата в Хонконг акции, с което делът ѝ достигна 12%, сочат документи, предава Ройтерс.

Интернет компанията е придобила 117 млн. акции на средна цена от 15,50 хонконгски долара. Това се равнява на обща инвестиция от 1,18 млрд. хонконгски долара (230,61 млн. щатски долара), сочат изчисления на Ройтерс, базирани на данни от борсата в Хонконг.

Инвестицията означава, че Alibaba сега е вторият по големина акционер с листнати в Хонконг книжа на CICC, с  дял от 11,74%.

Нейният конкурент Tencent Holdings е най-големият акционер с 12,01%.

Влиятелните китайски технологични компании растат агресивно в преживяващия бум финтех сектор, партнирайки си с традиционни финансови институции.

Да има две от най-силните китайски интернет фирми за свои основни инвеститори дава на CICC по-голям достъп до техните големи обеми от потребителска информация и развити технологии, докато търси нови области за развитие.

В изявление пред Ройтерс Alibaba посочва, че инвестицията в CICC ще засили тяхното дългогодишно партньорство.

CICC твърди, че приветства своите дългосрочни инвеститори и няма търпение да работи с напредналите технологии, за да проучи финтех услугите.

След инвестицията Alibaba държи дял от 4,84% от общите активи на CICC.

Листнатите в Хонконг книжа на банката повишиха стойността си с 2,55% преди обявяването на новините на фона на общия спад на пазарния индекс с 0,42%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още