IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции

Тя вече е на стойност 25 млрд. долара

10:11 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Alibaba увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции до 25 млрд. долара. Това е най-големият такъв план в историята на компанията за онлайн търговия, който цели да подкрепи акциите ѝ предвид регулаторните проблеми и притесненията за забавянето на растежа, предава Ройтерс.

Това се случва, докато пазарът бележи рали на технологичните акции през последните няколко дни, след като китайският вицепремиер Лиу Хъ заяви, че Пекин ще наложи още мерки, за да подкрепи икономиката, включително ще има по-благоприятна политика по отношение на капиталовите пазари.

Това е вторият път, в който Alibaba Group Holding разширява програмата си за обратно изкупуване на акции в рамките на година. Миналия август тя увеличи програмата си от 10 млрд. на 15 млрд. долара.

Цената на акциите на компанията се срина с повече от 50% през последната година.

„Увеличаването на обратното изкупуване подчертава увереността ни в дългосрочния потенциал за устойчив растеж и създаване на стойност“, коментира заместник-главният финансов директор Тоби Сю. „Цената на акциите на Alibaba не отразява справедливо стойността на компанията предвид финансовото ни здраве и големите ни планове за експанзия“.

След обявяването на новината стойността на книжата на Alibaba нарасна с 4,8% в Хонконг. Листнатите в САЩ акции на компанията снощи завършиха сесията с 4,3% понижение на цената.

Решението за обратното изкупуване е смислен ход предвид как мерките на Пекин срещу монополистичното поведение и „хаотичното увеличаване на капитала“ ще ограничат възможностите на компанията за нови инвестиции, твърди Руким Куанг, основател на базираната в Пекин Lens Company Research.

„Интернет гигантите ще започнат да се фокусират върху основния си бизнес в бъдеще“, допълва той.

Alibaba е под натиск от края на 2020 г., когато нейният основател, милиардерът Джак Ма, публично отправи критики срещу китайската регулаторна система.

Властите реагираха мигновено и спряха планираното голямо първично публично предлагане на финансовото звено на компанията Ant Group. Освен това наложиха рекордната глоба от 2,8 млрд. долара за антиконкурентно поведение на Alibaba, което предизвика продължително поевтиняване на акциите ѝ.

Нарастващата конкуренция, забавянето на потреблението и съзряването на пазара на онлайн търговия също повлияха на представянето.

В последния си финансов отчет Alibaba отчете 10% ръст на приходите на годишна база – най-бавният тримесечен растеж, откакто компанията стана публична през 2014 г. и първият път, в който ръстът се оказа под 20%.

Този месец Ройтерс писа, че в момента компанията се подготвя да съкрати десетки хиляди служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още