IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba уволни един от директорите си за злоупотреби

Той е уредил приятелката си на работа в компания от сектора и е приемал подаръци

10:42 | 04.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Китайският гигант Alibaba уволни ръководителя на бързо развиващия се бизнес със стрийминг на живо за предполагаема намеса в непотизъм и приемане на подаръци, сочи вътрешна комуникация на компанията, разгледана от CNBC.

Джао Ян ръководеше Taobao Live, продуктът за стрийминг на живо на сайта на Alibaba за електронна търговия Taobao. Бележката, разкриваща случващото се, посочва, че той вероятно е помогнал на друга компания, която също се занимава със стрийминг на живо, да си осигури договор с Taobao Live.

Документът предполага, че Джао е уредил приятелката си да работи за същата агенция, като тя е получавала заплащане за това.

Джао е посетил външна бизнес конференция, където е получил пари, допълва текстът. Освен това е приел храна, квартира и подаръци от други агенции в сектора.

Говорител на Alibaba е отказал да коментира причината за напускането на Джао. CNBC не е успяла да се свърже с Джао през неговия акаунт в Weibo - подобна на Twitter китайска услуга. Медията все още очаква отговора му.

Бележката не посочва кога е бил уволнен Джао и как е проведено вътрешното разследване по случая.

Стриймингът на живо носи малък, но нарастващ дял от приходите от онлайн търговия в Китай и е смятан за нова гореща тенденция. Често интернет инфлуенсърите с развити профили пускат стрийминг на живо и говорят за различни продукти. След това зрителите могат да купят продуктите през самоте видеа.

За Alibaba Taobao Live е основен продукт за стрийминг на живо. За фискалната година, завършила през март, брутният обем на продажбите, генерирани през стрийминг, е нараснал със 100% спрямо предходната година, посочва Alibaba във финансовия си отчет, без да разкрива каква е стойността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още