IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba записа най-големия си борсов ръст от листването си в Хонконг

Китайските технологични акции се насочват към възстановяване

11:33 | 07.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Alibaba Group Holding записа най-големия си ръст от листването на Хонконгската фондова борса през 2019 г., повеждайки възстановяването на китайските технологични акции. Търсачите на изгодни сделки се насочиха към тях предвид по-добрите настроения, след като Пекин направи ход в подкрепа на икономиката, пише Bloomberg.

Стойността на книжата на гиганта в електронната търговия нарасна с близо 12 на сто. В понеделник акциите достигнаха ново дъно в Хонконг, а днес дадоха нов тласък на Hang Seng Tech Index, който се повиши с близо 4%. Бенчмаркът Hang Seng Index прибави 2,7%.

Късно в понеделник Китайската централна банка обяви, че ще намали коефициентът на задължителните резерви на повечето банки от следващата седмица, като ще освободи ликвидност в размер на 1,2 трлн. юана (188 млрд. долара). Този ход е разглеждан като знак за безпокойство за икономическия растеж от страна на централните банкери, което засилва надеждите за по-нататъшни мерки за облекчения и евентуален край на натиска върху технологичните компании.

Случващото се „предвещава по-нататъшно намаляване на лихвите от страна на властите, което е необходимо за повишаване на продажбите на дребно през 2022 г.“, твърди анализаторът от Bloomberg Intelligence Катрин Лим. Това в крайна сметка ще подкрепи компании за електронна търговия като Alibaba, допълва тя.

Възстановяването във вторник се случи, след като цената на акциите на листнатите в Хонконг книжа на Alibaba достигнаха до най-ниското си ниво от предлагането в Хонконг.

Alibaba се бори със забавянето на растежа на приходите предвид слабите потребителски разходи, тъй като китайската икономика губи инерция. Продължаващият натиск на Пекин върху технологичния сектор, свързан с проблеми като монополните практики и сигурността на данните, също повлия на инвеститорските настроения.

Цената на акциите спадна с 58% от февруарския си връх до понеделник, а пониженията се ускориха през последния месец, след като компанията отчете разочароващи резултати за тримесечието до септември. Решението на Didi Global да се оттегли от Нюйоркската фондова борса също добави натиск върху акциите на други китайски фирми, листнати в САЩ, поради страх, че те могат да последват примера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още