IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet иска да бъде част от бъдещето на транспорта

Компанията инвестира в различни транспортни решения, които могат да променят индустрията

09:53 | 05.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Електрически скутери, самоуправляващи се превозни средства и летящи коли: без значение какво ще е бъдещето на транспорта, Alphabet иска да бъде част от него, пише CNBC.

По-рано тази седмица Financial Times писа, че холдинговата компания прави директна инвестиция в стартъпа за електрически скутери Lime.

Новината подсказва две ключови неща за Alphabet – тя има необичайно висок брой успоредни инвестиции в компании за превозни средства и е намерила куп различни начини да си гарантира, че ще има роля в бъдещето на транспорта.

„ Alphabet не просто има интереси в тази сфера, тя вече е суперсила в транспорта“, коментира Майк Рамзи, директор проучвания в Gartner, който е фокусиран върху този ресор.

Ето и поглед към множеството начини, по които Alphabet се е фокусирала върху начина, по който хората ще се придвижват:

Инвестиционните звена на Alphabet

Alphabet беше най-активният корпоративен инвеститор миналата година със своите над 100 сделки чрез директни инвестиции и три звена за рисково финансиране: GV – за компании в ранен етап на развитие, Capital G – за такива в растеж; и Gradient – за стартъпи с изкуствен интелект.

Чрез тези инвестиции Alphabet подкрепя широк спектър от транспортни технологии. GV беше ранен инвеститор в Uber, а CapitalG инвестира в Lyft, която пък има планове за велосипеди и скутери. В случая на Uber бъдещето е свързано с летящи коли.

По-рано тази година Gradient инвестира в Scotty Labs, която прави платформа за дистанционно контролиране на самоуправляващи се коли.

Отвъд Lime, компанията е инвестирала и азиатския стартъп за споделено пътуване GoJek и в компанията за космически полети на Илон Мъск SpaceX.

Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още