IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Алтерко" подготвя изцяло индустриална линия от устройства

Клиентите все повече увеличават поръчките с автоматизация на различни точки на дома, посочи главният изпълнителен директор на технологичната компания

12:37 | 19.04.21 г.
<p>
	<em>Димитър Димитров. Снимка: &quot;Алтерко&quot;</em></p>

Димитър Димитров. Снимка: "Алтерко"

Към момента работим по обновлението на всичките ни продукти, като подготвяме и изцяло индустриална линия от устройства, която да позволи да се навлезе в офиси и производствени помощения. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването “UpDate” Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на "Алтерко" АД.

Той посочи, че интересът към автоматизацията в България се увеличава през пандемичната 2020 г., но ръстът не е толкова рязък, колкото в Западна Европа. Димитров потвърди, че клиентите все повече увеличават поръчките с автоматизация на различни точки на дома. 

Димитров съобщи за проект на "Алтерко" с DSC, при който със сигнално-охранителната компания разработват стимулация на присъствие, което да следва поведението на потребителя и така да осигурява сигурността на дома. 

“В България автоматизацията на домовете не е толкова популярна, защото имаме изключително евтина електроенергия. В Германия или Италия именно това е сред основните причини за интерес към сферата - намаляване на разходите за електроенергия”, поясни Димитров.

Главният изпълнителен директор на "Алтерко" обяви, че компанията ще постигне растежа в бизнес плана си за 2021 г., дори да бъде подобрен.

„Всички сигнали са позитивни и положителни”, коментира Димитров. Той отбеляза, че глобалният недостиг на чипове вероятно няма да се отрази на продуктите на компанията, тъй като тя разполага с наличности до септември.

“Към момента производството на чипове е достатъчно, за да задоволи търснето, но има тенденция за презапасяване... Цените се увеличават заради недостига”, разкри главният изпълнителен директор на "Алтерко", но потвърди, че компанията няма да се повлияе, защото има достатъчно количества в наличност.

Димитров коментира и представянето на компанията в световен мащаб. Той определи Европа като по-голям лидер от САЩ по отношение на “умните” решения и прогнозира, че Старият континент ще запази водещата си позиция.

Той обясни, че европейските страни се насочват по-често към автоматизацията в опит да намалят разходите си за комунални услуги, докато видеонаблюдението и “умните” звънци например са по-застъпени в САЩ.

“От 2021 г. отчитаме голям интерес на потребителите от САЩ. Онлайн продажбите в страната започнаха да догонват тези в държавата в Европа с най-много продадени устройства - Германия. Очаква се голям растеж до края на годината”, обяви главният изпълнителен директор на технологичната компания "Алтерко" и потвърди, че това се дължи и на интереса на големи търговски вериги.

По отношение на азиатския център на компанията в Китай Димитров посочи, че очаква резултати до края на тази година.

Според него “умните” решения могат да помогнат за постигането на целите на Зелената сделка на Европейския съюз. Той изтъкна, че употребата на подобни устройства все още не е достатъчно масова, но е възможно това да се случи в рамките на няколко години.

“Ако в Европа има сто милиона домакинства, които са автоматизирани, това неминуемо ще доведе до намаляване на вредните емисии”, смята Димитър Димитров.

Ще дадат ли интелигентните устройства по-голяма сигурност в дома? Защо застрахователните компании предлагат по-добри условия за застраховка при инсталирани сензорни устройства в дома? С колко може да се намали потреблението на електроенергия на изключени уреди при автоматизация на дома? Как са защитени потребителите на умните устройства?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването UpDate гледайте тук.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още