IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon доминира на американския пазар на гласово контролирани устройства

Проучването на eMarketer обаче не обхваща дигиталните асистенти като Siri, a следи преди всичко хардуера

09:33 | 09.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за електронна търговия Amazon.com доминира пазара на гласово контролирани устройства в САЩ, сочи проучване на eMarketer, цитирано от Ройтерс.

Устройствата на Amazon Echo и Echo Dot ще достигнат пазарен дял от 70,6% в САЩ през тази година, показва още проучването. Те разполагат с Alexa - гласово контролиран асистент, дело на Amazon, който може да пуска музика, да поръчва коли на Uber и да изпълнява други гласови команди.

Това позиционира Echo пред Google Home на Alphabet, подобно устройство, което разполага с 23,8% дял и е по-малко успешно от предложенията на други технологични компании.

Броят на активните американски потребители на такъв тип устройства ще се увеличи повече от два пъти през тази година, достигайки 35,6 млн. души според eMarketer.

Докладът на компанията подчертава прогреса на Amazon с Alexa и нейната технология за гласово разпознаване като неотменна част от живота на потребителите. Привличането на повече потребители означава и генерирането на повече данни, които могат да подобрят разбирането на Alexa и могат да я направят топ платформа от този вид, както Windows при настолните компютри.

Amazon не разкрива данни за продажбите на Echo. Продажбите на устройството и допълнителните приходи от купувачите, които правят поръчки чрез Alexa, могат да генерират 10 млрд. долара за Amazon до 2020 г., твърди анализаторът на RBC Capital Markets Марк Махейни. А това не включва потенциалните приходи от другите устройства, които използват Alexa като платформа.

И все пак се очаква делът на Google да нарасне. Тестовете на анализаторите са показали, че технологията, която стои в основата на Google Home, е достатъчнно конкурентна.

Проучването на Махейни показва, че по разпознаваемост на марката в САЩ Alexa е лидер. Тя е позната на 80% от потребителите, въпреки че е на пазара от по-малко месеци.

Статистиката на eMarketer се фокусира върху говорителите и не включва виртуалните асистенти, като Siri на Apple и Cortana на Microsoft. Над 60 млн. души в САЩ ще използват виртуални асистенти поне веднъж месечно през 2017 г., сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още