IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е споделила потребителски данни с друга компания по погрешка

Засегнатите са били уведомени за случилото се

12:24 | 22.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският онлайн търговец Amazon.com по погрешка е споделил потребителски данни с други компании, които не назовава – проблем в опазването на сигурността на гиганта, който се насочва към натоварения си момент от годината, пише Bloomberg.

В сряда Amazon е изпратила имейли на неясен брой потребители, за да им съобщи, че техните имена и електронни пощи са били споделени поради техническа грешка, която след това е била поправена. Освен това е казала на потребителите, че промените в паролите не са задължителни.

"Коригирахме проблема и информирахме клиентите, които може да са били засегнати“, посочва Amazon в имейл, но отказва да разкрие повече информация за това кой е получил тези данни.

Дали Amazon ще бъде разследвана от правителството и глобена за грешката зависи от това къде живеят клиентите, твърди Марк Ротенберг, президент на Electronic Privacy Information Center, независима група, занимаваща се с проучвания.

"Според европейските стандарти това е нарушение на фундаменталното право за защита на данните“, допълва той. „Това ще доведе до разследване и вероятно до глоба“.

Онлайн продажбите по Коледа ще надвишат сумата от 124 млрд. долара тази година, което е с 14,8% повече спрямо година по-рано, сочат данни на Adobe. Денят на благодарността, Черният петък и Кибер понеделникът ще са сред дните, в които ще се харчи най-много в САЩ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още