IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Google влязоха в остър публичен спор

Google спря поддръжката на YouTube за устройствата Echo Show

11:09 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Amazon.com и Google влязоха в публичен спор, какъвто рядко виждаме в технологичната индустрия. Американският онлайн търговец обяви във вторник, че нейните устройства Echo Show повече няма да пускат видеа от YouTube, защото компанията майка на уебсайта, Google, е спряла поддръжката за устройството, предава Ройтерс.

Всичко това се случва в момент, в който напрежението между конкурентите в Силициевата долина е огромно. Amazon и Google се конкурират в много области – от облачните услуги до онлайн търсенето и гласово контролирани устройства като Echo Show.

„От днес следобед Google избра YouTube повече да не е достъпен за Echo Show, без обяснение и без уведомяване на клиентите. Няма никаква техническа причина за това решение, което е разочароващо и вреди и на нашите клиенти“ коментира Amazon.

Google, която е собственост на Alphabet, заяви от своя страна, че развитието на събитията не е никаква изненада.

"Водим преговори с Amazon от дълго време, работейки по споразумение, което предоставя добро преживяване за потребителите на двете платформи“, посочва Google в изявлението си. „Имплементацията на YouTube в Echo Show нарушава нашите правила за ползване, създавайки лошо потребителско изживяване. Надяваме се да успеем да постигнем споразумение и да решим тези проблеми скоро“.

Google е водила същите спорове и с Microsoft преди.

Не е ясно какъв брой клиенти са засегнати. Amazon започна да продава Echo Show през юни. Устройството разполага с тъчскрийн и отговаря на гласови команди.

Пакетът от устройства Echo на Amazon, включващ Echo и Echo Dot, продаде повече бройки от гласово контролирания Google Home според компанията за проучвания eMarketer. Amazon има амбициите да превърне контролирането на компютри с глас в нещо естествено за хората. Но желанията ѝ са свързани и с това потребителите да правят поръчки от нейния онлайн магазин чрез гласовите асистенти.

„Това е малък удар за Amazon”, твърди анализаторът Ян Доусън от Jackdaw Research. “YouTube е една от най-големите видео услуги, които имат в допълнение към нейните. Изчезването ѝ означава, че част от видео съдържанието, което можете да гледате на Echo Show, вече го няма“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още