IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon инвестира 2 млрд. долара в технологии за устойчивост

Компанията на Джеф Безос се опитва да премахне въглеродния си отпечатък

17:04 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chloe Collyer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chloe Collyer/Bloomberg

Amazon.com инвестира 2 млрд. долара в „устойчиви и декарбонизиращи технологии“ в опит да премахне въглеродния си отпечатък, пише Bloomberg.

Фондът, който ще бъде управляван от вътрешния екип за устойчивост на компанията, ще бъде подпомогнат от групата за корпоративно развитие на Amazon, като ще подкрепя разработката на технологии, имащи за цел намаляването на вредните емисии, които са обвинявани за глобалното затопляне. Climate Pledge Fund планира да инвестира в редица индустрии – от транспорта до производството и земеделието, обяви Amazon.

Главният изпълнителен директор Джеф Безос е под натиск от страна на служителите и от външни активисти, а през миналата година обяви Climate Pledge, като се ангажира, че компанията му ще изпълни целите на Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано.

Същевременно Amazon обяви и по-агресивен план за използването на възобновяема енергия, като съкрати срока за това си с 5 години до 2025 г. Компанията запази първоначалния си ангажимент да стане въглеродно неутрална до 2040 г.

През януари Microsoft, съседът на Amazon в Сиатъл, обяви собствен климатичен фонд за 1 млрд. долара. Компанията ще инвестира в технологии за премахване или намаляване на въглерода от атмосферата. Всичко това е част от усилията на компанията да изтрие общия ефект от дейността на компанията от 1975 г., когато е основана, досега.

Amazon обяви новините заедно с излизането на годишния ѝ доклад за устойчивост – първият, откакто през септември Amazon разкри въглеродния си отпечатък и си постави цели за устойчивост. Говорител на технологичния гигант е отказал да сподели копие от новия доклад преди официалното му публикуване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още