IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon избра 20 градове финалисти за строежа на новата ѝ централа

Общият брой на подадените оферти е достигнал 238

22:35 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Amazon е избрала 20 града и региона, включително един в Канада, за изграждането на втората си централа, за която се твърди, че ще генерира 50 хил. нови високоплатени работни места, предава Ройтерс.

Големи американски градове, включително Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго и Вашингтон, попадат в списъка, обявен днес, заедно с Торонто и по-малки населени места.

Сред тези, които също са отговорили на критериите на компанията, са Атланта, Остин, Бостън, Чикаго, Далас, Денвър, Индианаполис, Маями, Монтгомъри Кънтри в Мериленд, Нешвил, Нюарк, Северна Вирджиния, Филаделфия и Питсбърг.  

Резултатите от съкращаването на списъка от общо 238 места, които кандидатстваха, до голяма степен отговарят на очакванията. Това е първата фаза в битката за хилядите работни места, милиардите вторични инвестиции и приходите, които ще донесе втората централа.

В сряда Apple обяви, че ще изгради нов кампус и ще създаде 20 хил. нови работни места в рамките на инвестиция на стойност 30 млрд. долара. Новините като цяло подчертават нарастващото влияние на американските технологични компании върху икономиката.

Когато започна да приема оферти през септември, Amazon обеща, че новата ѝ централа ще създаде до 50 хил, работни места в следващите 10 до 15 години.

Част от кандидатите вече обещаха публично милиарди долари данъчни отстъпки за технологичния гигант, ако бъдат избрани.

Amazon обяви, че очаква да вземе решение тази година и ще работи с всеки един от кандидатите, за да получи повече информация и да оцени възможностите за бъдещо партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още