IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon обяви ръст с 37% на приходите от продажби

Печалбата на гиганта в онлайн търговията е достигнала 12,37 долара на акция

23:52 | 29.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Amazon обяви по-добри от очакванията резултати през третото тримесечие след края на търговията в четвъртък. Печалбата на компанията е отбелязала ръст, а приходите са се увеличили с 37%, предава CNBC.
Печалбата на гиганта в онлайн търговията е достигнала 12,37 долара на акция спрямо очакванията за 7,41 долара на анализатори, участвали в допитване на Refinitiv. Приходите са достигнали 96,15 млрд. долара спрямо очакванията за 92,7 млрд. долара.

Amazon съобщи, че приходите й от продажби през четвъртото тримесечие ще бъдат между 112 млрд. и 121 млрд. долара, което се равнява на ръст от 28% до 38% на годишна основа. Анализаторите очакваха приходи от 112,3 млрд. долара.

Компанията прогнозира оперативна печалба от 1 млрд. до 4,5 млрд. долара, поемайки разходи за около 4 млрд. долара, свързани с COVID-19. Това е крачка нагоре спрямо миналото тримесечие, когато Amazon съобщи, че ще инвестира над 2 млрд. долара в мерки, свързани с коронавируса, включително осигуряването на лични предпазни средства, засилено почистване на обектите си и повишаване на заплатите.

Amazon продължава да е една от компаниите, които се възползват най-много от пандемията, тъй като потребителите търсят основни стоки, храни и стоки за дома на сайта й. Очаква се Amazon да регистрира още по-голямо търсене с приближаването на празниците, тъй като потребителите вероятно ще направят голяма част от покупките си онлайн вместо да ходят до магазина.

„Наблюдаваме повече клиенти от всякога да пазаруват рано подаръците си за празниците, което е един от признаците, че това ще бъде безпрецедентен празничен сезон“, коментира в комюнике главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

Той изтъкна също създаването на работни места от Amazon през последно време и отношението към складовите служители, което беше подложено на наблюдение през последните месеци. Главният изпълнителен директор на Amazon отбеляза минималната работна заплата в компанията от 15 долара и предизвика останалите големи работодатели да „направят скок до 15 долара“.

Amazon е една от малкото компании, които продължават да увеличават служителите си на фона на забавянето на по-широката икономика заради коронавирусната криза. Сега компанията има над 1,12 млн. служители на пълно работно време в цял свят, което е ръст с 50% на годишна основа. Тук не влиза мрежата от служители на временен трудов договор и на подизпълнители на Amazon.

Подразделението на компанията за облачни услуги, Amazon Web Services, е генерирало приходи от продажби от 11,6 млрд. долара за тримесечието, което е ръст с 29% на годишна основа и съответства на очакванията на анализатори, сочат данни на FactSet. Оперативната печалба в сегмента е достигнала 3,54 млрд. долара и надхвърля очакванията за 3,45 млрд. долара. Сегментът е бил подкрепен от милионите хора, които работят от вкъщи.

Категорията „други“ на компанията, която включва основно рекламния й бизнес, е постигнала приходи от 5,4 млрд. долара, което е ръст с 51% на годишна основа. Абонаментните услуги, включващи приходите от членството в Prime, са отбелязали скок от 33% на годишна основа до 6,58 млрд. долара.

Отново приходите от продажби на трети страни са нараснали по-бързо от бизнеса на Amazon на дребно. Приходите от продажби на трети страни са се увеличили с 55% на годишна основа, докато бизнесът на дребно е отбелязал ръст от 38% на годишна основа. Продажбите в подразделението за физически магазини на Amazon, което включва и Whole Foods Market, са намалели с 10%.

Книжата на Amazon са поскъпнали със 74% от началото на годината, което е най-доброто представяне сред петте най-скъпи американски технологични компании.

Три от тях, Apple, Alphabet and Facebook, също обявиха тримесечни резултати в следборсовата търговия в четвъртък, които надминаха очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още