IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon - поредният технологичен гигант, насочващ се към здравеопазването

Играчите от Силициевата долина обаче се сблъскват с редица предизвикателства

12:34 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американският онлайн гигант Amazon.com започва да продава софтуер, който събира медицински данни на пациентите за информация на лекарите и болниците, които могат да я използват за подобряване на лечението и свиване на разходите. Така Amazon става поредната технологична компания, която се насочва към сектора на здравеопазването, където вижда възможности за растеж, пише Wall Street Journal.

Пазарът за съхранение и анализ на здравна информация е на стойност над 7 млрд. долара годишно, сочат данни на компанията за проучвания Grand View Research. Това е бизнес, в който Watson Health на IBM и Optum на UnitedHealth Group вече се конкурират.

Преди време Wall Street Journal писа, че Apple води преговори с Отдела по въпросите на ветераните в САЩ за софтуер, който да позволи на ветераните да прехвърлят своите здравни данни на iPhone, както и че Google е наела човек с опит в здравната система, който да съблюдава усилията на компанията в сферата на здравеопазването.

Новият софтуер на Amazon може да чете дигитализирани пациентски данни и други клинични документи, да ги анализира и да извежда ключови неща от тях, посочва Amazon.

Amazon Web Services, подразделението за облачни услуги на компанията, продава подобен софтуер за анализ на текст на компании извън медицинския сектор. Те го използват за различни неща - резервации за пътувания, клиентска поддръжка и управление на веригата на доставки.

Приложенията за здраве са поредното усилие на Amazon да навлезе в печелившия пазар на здравни решения. Тази година Amazon плати 1 млрд. долара за онлайн аптека, наречена PillPack, така че да придобие възможността за продажба на лекарства по рецепта. Освен това Amazon се опитва да насърчи своите продажби на медицински продукти, като работи с болници.

Достигналият 3,2 трлн. долара пазар на решения за здравеопазване е естествена цел за технологичните компании, които търсят нови източници на растеж, особено на фона на това, че все по-голяма част от пациентските данни се дигитализират и се засилва натискът за предоставянето на по-добро здравеопазване на по-ниска цена.

Здравеопазването следва стъпките на други индустрии, боравещи с големи обеми от данни, като търговията на дребно и банковия сектор, където голяма част от ключовата информация се прехвърля дигитално.

И все пак усилията на играчите от Силициевата долина се сблъскват с регулаторни проблеми.

Verify Life Sciences, звеното за медицински оборудване на Alphabet, обяви този месец, че ще изчака с разработката на контактни лещи, които могат да мерят нивото на кръвната захар поради недостатъчно добри измервания. Анализът на пациентските данни все още се сблъсква и с технически трудности. В момента алгоритмите не успяват да анализират всичко заради проблеми с изписването, абревиатури и други, твърди доктор Джулия Адлър-Милстейн, директор на Центъра за клинична информация и развитие на проучванията в Университета на Калифорния, Сан Франциско.

Още новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още