IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon прави смел ход към сърцето на американското здравеопазване

Онлайн гигантът придобива онлайн аптеките PillPack

15:07 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският онлайн гигант Amazon.com проправя пътя си към сърцето на американската система за здравеопазване, Тя придобива онлайн аптеката PillPack, с което бързо увеличава заплахата срещу други търговци в сферата, доставчици и посредници, пише Bloomberg.

Ходът представлява реално предизвикателство за фармацевтичните вериги, включително Walgreens Boots Alliance и CVS Health Corp. - двете най-големи в САЩ. Книжата на Walgreens понижиха стойността си с 9,9% в четвъртък в Ню Йорк, а тези на CVS изтриха 6,1% от цената си.

"Това дава възможност на Amazon да се намеси бизнеса на големите аптечни вериги по начина, по който го направи с книжарниците, продуктите за домашни любимци и други търговци на дребно“, коментира Лиза Биеламович, президент на консултантската фирма Gist Healthcare.

Amazon ще плати около 1 млрд. долара за базираната в Бостон PillPack, твърди източник, запознат с въпроса. Очаква се сделката да бъде финализирана през втората половина на 2018 г., сочи изявление на двете компании.

Американският пазар за лекарства, отпускани с рецепта, е огромен. През 2016 г. потребителите в САЩ са похарчили 328,6 млрд. долара за медикаменти по рецепта, сочат данни на правителството на САЩ. CVS е генерирала такива продажби на стойност 59,5 млрд. долара миналата година, а Walgreens – 57,8 млрд. долара през фискалната 2017 г.

След като изгради най-голямата компания за онлайн търговия в света, главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос използва вътрешни инженери и придобивания, за да се насочи към редица други области. Той навлезе на пазара на хранителни стоки с придобиването на Whole Foods, а в потребителската електроника направи стъпки със създаването на електронния четец Kindle и гласово контролираните колонки Echo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още