IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon прехвърля тежестта от дигиталния данък върху френските търговци

Компанията повиши таксите, които налага на търговците в страната

22:30 | 19.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Виржини Льомер наскоро отваря имейла си, за да види съобщение от Amazon: таксите за търговци като нея във Франция ще бъдат повишени с 3%.

Льомер, самотна майка на две деца, създава компанията си за бижута Perle d’un jour през 2011 г., в която ръчно изработва огърлици, гривни и пръстени.

Собственичката на малък бизнес във Франция започва да продава продуктите си в Amazon преди две години, а сега получава около една пета от продажбите си през платформата.

Така че новината, че Amazon ще повиши таксите за нея и още хиляди други малки и средни френски търговци от октомври, се оказва неприятна изненада, пише CNBC.

Като причина за това компанията посочва – 3-процентния дигитален данък, който беше приет от френското правителство през юли.

Ходът на Amazon изглежда като директно влизане в конфликт с целта на властите в Париж да намалят разликата между големите технологични компании и средните по размер, и допълнително усложнява усилията на Франция да обуздае играчи като Amazon, Facebook и Google.

"Фактът, че такива компании плащат по-малко данъци във Франция от една голяма пекарна или производител на сирене, е истински проблем“, коментира френският финансов министър Бруно Льо Мер по-рано тази година.

Данъкът е насочен към компании, които генерират поне 750 млн. евро приходи годишно от „дигитални активности“, включително 25 млн. евро в самата Франция. Законът влиза в сила със задна дата – от 1 януари и ще носи около 500 млн. евро годишно.

Френският данък вече се сблъска с големи критики. Администрацията на Доналд Тръмп започна разследване на мярката и заплаши с ответни мита, след като коментира, че данъкът „несправедливо се цели в американски компании“. Икономисти и технологични компании, сред които и Amazon, предупредиха, че решението ще доведе до по-високи цени за потребителите.

А днес директори на Amazon, Facebook и Google ще се изкажат по време на изслушване през американското правителство по повод данъка. В подготвените документи по повода Питър Хилц, директор международни данъчни политики и планиране в Amazon, посочва, че данъкът е „дискриминиращ“ и „вреден“. Той твърди, че ще има „негативен ефект върху десетки хиляди малки и средни компании, които използват услугите на Amazon, за да достигат до клиентите във Франция“, включително над 10 хил. търговци, базирани в страната.

Льомер твърди, че Amazon ѝ носи стресиращо преживяване, тъй като „потребителят е цар“. Тя предпочита Etsy, където генерира 70% от общите си приходи, защото по думите ѝ платформата я таксува само с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
"Льомер, самотна майка на две деца, създава компанията си за бижута Perle dun jour през 2011 г., в която ръчно изработва огърлици, гривни и пръстени." ... пхах хаха ... най-обичам като друсват на първа страница първият абзац сърцераздирателното - самотната майка дето се бори с всички трудности на света ... и изведнъж лошият амазон и съсъипва бизнеса с гривни и пръстенчета дето лепи и нанизва надомно от китайски бръмбъзлъци и перуански зодиакални камъчета :))) ... "Френският данък вече се сблъска с големи критики." ... чий критики , на амазон и компания ... друг по света не го критикува , в частност в ЕС даже всички финмин се ослушват и оглеждат :))) и колко такса ще прихване амазон от 10000 френски доставчици ... хи хи , тия ще настъпят мотиката в ЕС , така ми се струва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още