IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon разширява присъствието си в Близкия изток

Американската компания купува най-голямата онлайн платформа за търговия на дребно в арабския свят

19:41 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Souq.com Facebook Page</em></p>

Снимка: Souq.com Facebook Page

Онлайн търговецът на дребно Amazon планира да разшири присъствието си в Близкия изток. Американската компания купува най-голямата онлайн платформа за търговия на дребно в арабския свят – Souq.com за неназована сума, съобщава CNBC.

Сайтът Souq.com привлича над 45 милиона посещения месечно. “Souq.com е пионер в електронната търговия в Близкия изток. Заедно ние ще работим усилено, за да осигурим възможно най-добрата услуга за милионите клиенти в Близкия изток“, заяви старши вицепрезидентът на Amazon Ръс Грандинети.

Арабската компания е обект на спекулации около бъдещето си от няколко месеца насам, като се говореше за няколко потенциални купувачи, интересуващи се или от цялата дейност, или от значителна част от бизнеса. Според съобщенията в медиите, компанията се оценява на над 1 млрд. долара. 

Смята се, че сумата, платена от Amazon, е значително по-ниска, отколкото този праг за влизане в т.нар. „клуб на еднорозите“ на фирми, които могат да се похвалят с оценки над 1 млрд. долара. Според TechCrunch офертата по-скоро е в рамките на около 650 млн. долара.

От стартирането си в Обединените арабски емирства през 2005 г., Souq.com се стреми да разширява дейността си и в други страни от региона като Бахрейн, Оман и Кувейт, както и Египет.

До този момент Amazon нямаше присъствие в региона на Близкия изток, където живеят около 50 милиона потенциални потребители, но в момента се наблюдава много ниско ниво на онлайн пазаруване. Според доклад на McKinsey само около 2% от сделките на дребно се случват онлайн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още