IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon ще си партнира с Mitsubishi в изграждането на соларни паркове в Япония

По този начин онлайн търговецът ще покрие нуждите на своите местни центрове за данни и логистични хъбове от възобновяема енергия

10:31 | 08.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Американският лидер в онлайн търговията на дребно Amazon.com ще си партнира с японската търговска къща Mitsubishi Corp. за изграждането на соларни паркове в Япония, като планира да си набавя чрез тях възобновяема енергия, за да доставя електричество на своите центрове за данни в продължение на десет години, съобщава Nikkei Asia Review. 

Amazon ще сключи директен договор с японските оператори за производство на електроенергия. Този договор - корпоративно споразумение за закупуване на електроенергия, или PPA – ще позволи на Amazon да доставя електроенергия от възобновяеми мощности в дългосрочен план, без да се налага да я купува.

Смята се, че този тип източник на енергия е по-малко уязвим от колебанията в цените. Въпреки че се очаква възобновяемата енергия да остане по-скъпа от традиционните източници, тя ще допринесе за цялостното снабдяване с чиста енергия, а загърбването на изкопаемите горива се очаква да намери отзвук сред потребителите и клиентите на центровете за данни.

West Holdings, производител на слънчева енергия, разработва подобни паркове, като се очаква компанията да осигури 450 от тях в района на Токио. Mitsubishi ще събира генерираната там електроенергия и ще я доставя до центровете за данни на Amazon, логистичните центрове и офисите на онлайн търговеца чрез компании за продажба на електроенергия, в които Mitsubishi има дял.

Индивидуалните собственици на имоти също ще инвестират в соларните паркове. West Holdings ще ги таксува за инсталиране, но те ще възстановят инвестициите си след 10 години с продажбата на електроенергия на Amazon. Mitsubishi ще отговаря за създаването на система за агрегиране на електроенергия и ще събира част от приходите от продажби на електроенергия като комисиони.

Планираният капацитет е 22 хил. киловата, което се равнява на потреблението на 5600 домакинства. Соларните паркове трябва да бъдат въведени в експлоатация през 2023 г.

В Япония електроенергията от възобновяеми източници се продава предимно на електроенергийни дружества по тарифа за преференциални нужди, а не директно на бизнеса. Според Института за възобновяема енергия в Япония има само около 20 договора за PPA. Проектът Amazon в момента е най-големият по рода си в островната страна.

Amazon планира да използва само възобновяема енергия за своите корпоративни дейности от 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Журналята, спрете с Гугъл транслейта, пак ставате смешни ;)"японската търговска къща Mitsubishi Corp. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още