IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски производители на чипове лобират в полза на Huawei

Без много шум те се опитват да накарат американските власти да смекчат позицията си спрямо китайската компания

10:34 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските доставчици на чипове, включително Qualcomm и Intel, без да вдигат много шум притискат американското правителство да отслаби своята забрана за продажбите на технологии на китайския технологичен гигант Huawei, въпреки че подобно на него избягват обичайното правителствено лобиране, твърдят източници на Ройтерс, запознати със ситуацията.

Директори на едни от големите американски производители на чипове, като Intel и Xlinix, са се срещнали в края на май с Министерството на търговията, за да обсъдят последиците от поставянето на Huawei в черния списък, посочва единият от източниците.

Забраната не позволява на американски доставчици да продават на Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, без специално одобрение, заради опасения за националната сигурност.

Qualcomm също се е опитала да притисне Министерството на търговията по този въпрос, коментират четирима източници.

Производителите на чипове твърдят, че звената на Huawei, които продават продукти като смартфони и компютърни сървъри, използват общодостъпни компоненти и е малко вероятно да представляват такова притеснение за сигурността, колкото 5G оборудването на китайския играч, допълват трима източници.

„Не става дума за помагане на Huawei, а за превенцията на засягането на американските компании“, коментира един от източниците.

От 70-те млрд. долара, които Huawei е похарчила за покупката на компоненти през 2018 г., около 11 млрд. долара са отишли във фирми от САЩ, включително Qualcomm, Intel и Micron Technology.

Qualcomm, например, иска да продължи да продава чипове на Huawei за масови устройства, като смартфони и умни часовници, коментира източник, запознат със ситуацията в компанията.

Асоциацията на индустрията за чипове (SIA) посочи, че е организирала консултации с американското правителство от страна на компании, за да им помогне да отговорят на изискванията и да информират властите за ефекта от забраната.

Въпросната забрана беше въведена в момент, в който продължаващите вече месеци търговски преговори между САЩ и Китай достигнаха задънена улица. САЩ обвиняват Китай в корпоративен шпионаж, кражба на интелектуална собственост и принудителен трансфер на технологии.

Google, която продава хардуер, софтуер и технически услуги на Huawei, също е настояла да продължи продажбите си към компанията, посочи председателят на Huawei Лиан Хъ пред репортери в Китай по-рано този месец.

Представител на Министерството на търговията коментира, че агенцията „редовно отговаря на запитвания от компании във връзка с регулаторните изисквания“, допълвайки, че разговорите не „влияят на законовите действия“.

Intel, Xilinx и Qualcomm са отказали да коментират въпроса. Huawei не е отговорила на запитването за коментар.

В интервю, дадено в Мексико, Андрю Уилямсън, вицепрезидент по комуникациите на Huawei, заяви, че компанията не е молила никого да лобира в нейна полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още