IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатори искат колите да могат да си "говорят"

Ако технологията бъде въведена във всички нови коли, тя ще предотвратява катастрофи и опасни инциденти на пътя

11:21 | 14.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американски регулатори предложиха въвеждането на изискване всички нови коли да включват технология, която им позволява да си „говорят“ помежду си. Това е стъпка към модернизирането на превозните средства, така че да могат да избягват катастрофи, пише Wall Street Journal.

Министерството на транспорта предложи ново правило, свързано с комуникацията между всички нови леки коли в САЩ, което ще е свързано с подаване на информация до шофьорите и избягването на произшествия на пътя. Властите се надяват, че технологията ще помогне за намаляване на смъртните случаи по пътищата, които надхвърлиха 35 хил. през 2015 г.

Технологията има за цел да показва спрели превозни средства или коли, които шофьорът не вижда, но карат с превишена скорост на кръстовища. По този начин водачите ще могат да се дават предварителни предупреждения за потенциални животозастрашаващи инциденти, коментира транспортният секретар Антъни Фокс.

Новата технология позволява на колите да си обменят радио съобщения, а шофьорите да бъдат предупреждавани за предстоящи опасности.

Регулаторите твърдят, че технологиите за автономно шофиране, като тези за аварийно спиране, също ще използват данните, за да избягват катастрофи. Радио комуникацията може да засича заплахи много по-рано, отколкото радарите и сензорните камери, които в момента се монтират в превозните средства, твърдят регулаторите.

Четири години, след като властите приемат новото изискване, всички превозни средства ще бъдат длъжни да отговорят на правилото. Националната администрация, отговаряща за сигурността по пътищата, обяви във вторник стартирането на 90-дневен период за обсъждане на предложеното правило.

Производителите на автомобили ще бъдат задължени да използват стандартизирана технология, така че всички превозни средства да говорят на един език помежду си, посочват регулаторите.

Същевременно Федералната транспортна администрация планира скоро да пусне насоки за комуникацията между превозните средства и инфраструктурата, която ще позволи на колите да си общуват и да засичат светофари, знаци за спиране и зони в ремонт, в опит да се намалят катастрофите.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Хаха...,американските регулатори искат колите да могат да си говорят за да ги подслушват и да им "промиват" мозъците когато се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
надали, аз го разбрах от комсомолская газета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
сигурен съм, че от теб са го разбрали ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
добра идея, въпреки че и без регулация до 10тина години това щеше да е факт при новите модели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още