Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американски сенатор иска да забрани нови придобивания от технологичните гиганти

По думите му в тези компании е концентрирана твърде много пазарна власт

Американски сенатор иска да забрани нови придобивания от технологичните гиганти

Снимка: Drew Angerer/Bloomberg

Американският сенатор Джош Хаули, републиканец и отявлен критик на технологичните гиганти, обяви, че е предложил да бъде наложена забрана за всички сливания и придобивания от всяка компания, чиято пазарна стойност надвишава 100 млрд. долара. В тази категория попадат петте най-големи технологични компании, предава Ройтерс.

Хаули, който обвинява най-големите социални мрежи, че заглушават консервативните гласове, критикува и други сектори, като фармацевтичния, в които според него има твърде голяма концентрация и твърде много пазарна власт.

Законопроектът, който той предлага, ще забрани на Apple, Microsoft, Amazon.com, Google на Alphabet, както и на Facebook, да сключват каквито и да било сделки и ще се опита да спре практиките, чрез които техните платформи поставят на първо място собствените услуги на въпросните играчи пред тези на конкурентите.

Предложенията на Хаули засягат сходни проблеми с тези в антимополния законопроект, представен от сенатора демократ Ейми Клобучър през февруари, като включва някои сходни мерки.

Още по темата

Запитан за това, Хаули коментира: „Имам желание да работя с нея и с всеки от която и да е партия, с какъвто и да е опит. Много харесвам това, което сенатор Клобучър предложи“.

По думите му собствените му предложения са „значително по-строги“.

Всичко това се случва в момент, в който големите технологични компании по света се оказват под прицела на регулаторите. След години на големи сделки за сливания и придобивания властите започнаха да осъзнават, че са оставили в ръцете на шепа компании твърде голяма власт.

В САЩ вече се разглеждат част от сделките на Facebook, включително тези за емблематични нейни услуги като Instagram и WhatsApp. Появиха се и призиви за разделянето на т.нар. Big Tech, за да се намали концентрацията на пазарна власт. От своя страна, засегнатите компании се съпротивляват срещу тези идеи, но твърдят, че са готови да съдействат на регулаторите за всяко разследване, което тече в момента.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 месец
Хубаво е, че уж се случва нещо а не само се говори на Световния икономически форум в Давос. Не е редно толкова власт и пари да са концентрирани в ръцете на шепа хора.
0
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
прав е човека, даже трябва това да важи за всички сектори и да намали от 100 на 10 млрд...
0
 
3
 
1
преди 1 месец
а добър ден ... :)))

Още от Новини
Amazon ще наеме още 10 хил. души във Великобритания