IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски сенатор иска да забрани нови придобивания от технологичните гиганти

По думите му в тези компании е концентрирана твърде много пазарна власт

11:29 | 13.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Drew Angerer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Drew Angerer/Bloomberg

Американският сенатор Джош Хаули, републиканец и отявлен критик на технологичните гиганти, обяви, че е предложил да бъде наложена забрана за всички сливания и придобивания от всяка компания, чиято пазарна стойност надвишава 100 млрд. долара. В тази категория попадат петте най-големи технологични компании, предава Ройтерс.

Хаули, който обвинява най-големите социални мрежи, че заглушават консервативните гласове, критикува и други сектори, като фармацевтичния, в които според него има твърде голяма концентрация и твърде много пазарна власт.

Законопроектът, който той предлага, ще забрани на Apple, Microsoft, Amazon.com, Google на Alphabet, както и на Facebook, да сключват каквито и да било сделки и ще се опита да спре практиките, чрез които техните платформи поставят на първо място собствените услуги на въпросните играчи пред тези на конкурентите.

Предложенията на Хаули засягат сходни проблеми с тези в антимополния законопроект, представен от сенатора демократ Ейми Клобучър през февруари, като включва някои сходни мерки.

Запитан за това, Хаули коментира: „Имам желание да работя с нея и с всеки от която и да е партия, с какъвто и да е опит. Много харесвам това, което сенатор Клобучър предложи“.

По думите му собствените му предложения са „значително по-строги“.

Всичко това се случва в момент, в който големите технологични компании по света се оказват под прицела на регулаторите. След години на големи сделки за сливания и придобивания властите започнаха да осъзнават, че са оставили в ръцете на шепа компании твърде голяма власт.

В САЩ вече се разглеждат част от сделките на Facebook, включително тези за емблематични нейни услуги като Instagram и WhatsApp. Появиха се и призиви за разделянето на т.нар. Big Tech, за да се намали концентрацията на пазарна власт. От своя страна, засегнатите компании се съпротивляват срещу тези идеи, но твърдят, че са готови да съдействат на регулаторите за всяко разследване, което тече в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Хубаво е, че уж се случва нещо а не само се говори на Световния икономически форум в Давос. Не е редно толкова власт и пари да са концентрирани в ръцете на шепа хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
прав е човека, даже трябва това да важи за всички сектори и да намали от 100 на 10 млрд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
а добър ден ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още