Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американски технологични гиганти поискаха защита от новите мита на Тръмп

В документа Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard предупреждават, че действията на президента може да доведат до загуба на работни места в САЩ

Американски технологични гиганти поискаха защита от новите мита на Тръмп

Снимка: Ройтерс

Четири от най-големите американски технологични компании са подали общо писмо до американския търговски представител Робърт Лайтхайзър с молба да получат защита от третия кръг търговски мита на президента Доналд Тръмп срещу китайските вносни стоки.

В документа Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard Enterprise предупреждават, че действията на държавния глава биха могли да доведат до загуба на американски работни места, съобщава ВВС.

Компаниите се притесняват, че митата ще увеличат разходите им, тъй като голяма част от необходимите им части идват именно от Поднебесната империя. Според производителите мита между 10% и 25% „ще причинят обширна, непропорционална икономическа вреда на американските интереси“, включително свиване на разходите за проучвания и развитие (R&D), забавяне на въвеждането на иновации като 5G мрежа и други.

Според Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard ще скочи цената на техника като твърди дискове, сървъри и мрежово оборудване, което на свой ред може да се отрази върху печалбата и да доведе до съкращаване на работни места в САЩ.

С времето свитата печалба, която митата може да причинят, би могла да доведе до замразяване наемането на нови служители, по-малки дивиденти, както и по-ниска стойност на дружествата за акционерите, които имат дялове в тях, предупреждават компаниите в писмото си.

Ефектът на санкциите може да е по-обширен, тъй като четирите компании произвеждат оборудване, което обикновено се използва и от други технологични компании, от правителството и институции, сред които училища и болници.

Молбата на компаниите бе отправена след официалния край на периода за обществени изслушвания по въвеждането на митата вчера. По-рано миналата седмица стана ясно, че новите налози може да влязат в сила най-рано в петък. Въпреки това обикновено американските власти въвеждат мита до седмици, а не дни след края на обществените консултации.

До момента САЩ са въвели мита върху китайски стоки за обща стойност от 50 млрд. долара, на които Пекин е отговорил с реципрочни мерки.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Конгресмен: Самозаблуда е да се вярва на Facebook по въпроса за личните данни