IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са инсталирали рекорден брой роботи през 2018 г.

Редица индустрии започват да внедряват все повече роботи в дейностите си

22:59 | 28.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските компании са инсталирали повече роботи миналата година, отколкото когато и да било в историята си, след като по-евтините и по-гъвкавите машини застават в полезрението на компаниите с всякакъв размер, в повече сегменти на икономиката и отвъд традиционното им ползване в заводите за коли, предава Ройтерс.

Продажбите са достигнали 28 478, или с близо 16% повече спрямо 2017 г., сочат данни на Асоциацията за напредваща автоматизация, разгледани от Ройтерс.

Продажбите са скочили във всеки сектор, който групата е проследила, освен автомобилния, където производителите са свили покупките след сериозното преоборудване във връзка с новите модели камиони.

В други сектори обаче е имало бум. Покупките от страна на компаниите за храни и потребителски стоки са се увеличили с 60 на сто спрямо година по-рано. От своя страна, заводите за чипове и електроника са купили с над 50% повече роботи през миналата година, докато при металургичните компании ръстът е с 13%.

Натискът за автоматизиране нараства, докато компаниите се опитват да свият разходите си за работна ръка, на фона на проблемите на пазара на труда. Много компании, които обмислят връщането на операциите си в САЩ от чужбина, в отговор на предупрежденията на администрацията на президента Доналд Тръмо, може да открият в автоматизацията най-добрият начин да останат конкурентни, дори и при по-високите заплати на американските работници.

Боб Дойл, председател на асоциацията, провела проучването, твърди, че автоматизацията се насочва отвъд традиционните области, като автомобилните заводи и други големи производители, към складовете и по-малките фабрики.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още