IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските технологични инвеститори се стичат към Европа

Старият континент се превръща в притегателна сила заради множеството си компании, които имат потенциал за по-сериозно развитие

16:10 | 22.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нарастващ брой известни американски технологични инвеститори се местят в Европа в опит да спечелят от стартъпите на континента, пише CNBC. 

Това се случва, след като оценките на редица европейски технологични компании нараснаха значително по време на коронавирусната пандемия. Оценката на платформата за онлайн събития Hopin се увеличи до 7,57 млрд. долара, а фирмата за решения от типа "купи сега, плати по-късно" Klarna наскоро беше оценена на 46 млрд. долара.

Американските компании за рисков капитал прехвърлят служители в Европа и наемат още хора на място в региона, докато се опитват да открият следващия Spotify или следващата ASML - нидерланска фирма за чипове, чиято пазарна стойност нарасна до 33 млрд. долара предвид недостига на чипове по света.

Ветеранът Алекс Ферара, партньор в Bessemer Venture Partners – инвеститор в LinkedIn и Pinterest, е потвърдил пред CNBC, че се е преместил от Ню Йорк в Лондон през септември.

Миналия месец компанията за рисков капитал от Силициевата долина Lightspeed Ventures, която инвестира в Snap и Epic Games, нае Пол Мърфи и Рос Мейсън да водят усилията на компанията в Европа.

Базираният в Лондон Мърфи беше един от първите инвеститори в базираната в британската столица Hopin, докато живеещият в Женева Мейсън е съосновател на MuleSoft, която беше придобита от Salesforce през март 2018 г. за 6,5 млрд. долара.

В Лондон Lightspeed е наела и Адриан Раду, бивш партньор в инвестиционната банка Qatalyst Partners, сочи информация от LinkedIn. Тримата са се присъединили към партньора в Lightspeed Ритис Викаускас, който е базиран в Лондон от септември 2019 г.

Същевременно General Catalyst, инвеститор в Airbnb и Stripe, нае базирания в Лондон Крис Бишоф за управляващ директор през май, а Джулиет Бейлин за председател през юни.

Броят на европейските сделки с рисков капитал с участието на американски инвеститори са нараснали от 359 през 2011 г. до 1434 през 2021 г., сочат данни на Pitchbook. През 2011 г. европейските сделки с рисков капитал с американско участие бяха на обща стойност 2,7 млрд. евро, докато през 2021 г. достигат 50,8 млрд. евро.

Все още без гиганти

Въпреки че Европа все още няма свой технологичен гигант като Apple или Amazon, тя е дом на все по-голям брой технологични компании на стойност десетки и дори стотици милиарди долари. Някои смятат, че е само въпрос на време преди Европа да създаде технологична компания от такъв мащаб като гигантите в САЩ и Азия.

„Консенсусът се промени от вярването, че Европа е прокълната, до това, че Европа се представя като реален глобален играч с компании, които доминират в редица категории“, коментира базираният в Лондон инвеститор Хюсеин Канджи, визирайки Spotify, Klarna, Revolut и Darktrace.

Sequoia, вероятно най-известната компания за рисков капитал в света, обяви, че се мести в Лондон миналата година, а ветеранът партньор Мат Милър се премести от Сан Франциско в британската столица.

Инвестиционната фирма, която подкрепя Apple и Google в ранен етап на развитие, сега има офис в Мерилборн с четирима партньори и един директор по набиране на таланти, базирани там.

Sequoia е подкрепила повече от 10 компании в Европа, откакто е отворила офиса си в Лондон. Въпреки това общите инвестиции на континента са значително по-високи, тъй като инвестира в Европа от повече от десетилетие, подкрепяйки компании като базирания в Бристол производител на чипове Graphcore и базираната в Стокхолм Klarna.

„Да присъстваш физически на място... ни позволява да действаме по-бързо... и значително подкрепя усилията ни“, коментира Милър пред CNBC миналата година. "Идвах в Лондон за по една седмица месечно, но може да се види и свърши толкова много. Разбрахме, че да бъдем на място би донесло голяма промяна във възможността ни да намираме възможности по-рано“.

Нюйоркският хеджфонд Coatue Management този месец потвърди, че планира да отвори офис в Европа.

Председателят на Coatue Managers Дан Роуз коментира пред CNBC, че европейският офис ще бъде отворен в някакъв момент в близко бъдеще, без да разкрива къде точно ще се намира той.

„Вярваме, че Европа се оформя като важен иновационен център както за публичните, така и за частните пазари, като показват увеличените активности с рисков капитал на континента“, твърди Роуз, който по-рано беше директор във Facebook и Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
SAP съм ги споменал в първият ми пост,те са една от двете технологични над 100 млрд...Но и не са за стотици де, а за 167.Всъщност за стотици е само една ASML...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ееее..колега недей така:...Въпреки че Европа все още няма свой технологичен гигант като Apple или Amazon, тя е дом на все по-голям брой технологични компании на стойност десетки и дори стотици милиарди долари..."Unilever, Total, Shell, Allianz?Технологични?Между другото част от тези,които си изброил също не са за стотици милиарди .Dajmler e 102, Allianz-96,BMW-65,BP-99.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Според теб Siemens колко струва?И освен нея тези - SAP, BP, Unilever, Total, Anheuser-Busch InBev, Roche Holding, HSBC, Novartis, Nestle, Shell, VW group, Allianz, Daimler, BMW...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Кои са пък тез за стотици милиарди $?Аз се сещам само за ASML( 330 млрд$), която възникна първоначално като дъщерна на Philips през 1984 г., и за SAP,(167 млрд$) която е основана пък в далечната 1972 год.Т.е. още по времето на динозаврите, по времевата скала на технологичният свят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още