IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти размахаха пръст пред големите технологични компании

Изслушването на Apple, Facebook, Amazon и Google няма друг ефект, освен да покаже недоволството на властите

10:35 | 17.07.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските депутати притиснаха по време на изслушване директор на Amazon.com във връзка с обвинения, че компанията се конкурира със собствените си търговци и ги принуждава да купуват реклама и други услуги, предава Ройтерс. 

Освен това властите поискаха обяснение от Apple за таксите за приложения и покупките в самите приложения, а от Facebook - за бързо променящите се политики за опазване на данните. Google пък пък беше разпитана за това дали оставя конкурентите си на заден план в резултатите от търсенето.

Комисията, пред която се явиха представителите на големите технологични компании, няма властта да ги накажи, а всяко усилие за промяна на антитръстовото законодателство, засягащо тези организации, ще се сблъска със съпротива в управлявания от републиканците Сенат. Така че изслушването послужи по-скоро като начин да се покаже недоволството от много от бизнес практиките на въпросните компании.

Дейвид Сислайн, председател на антитръстовата комисия, притисна Нейт Сътън, представител на Amazon, по обвиненията, че онлайн търговецът използва данните на незаивимите търговци в платформата, за да разработва продукти за продажба, като по този начин се конкурира с тях.

„Твърдите, че не се консултирате с данни, за да се конкурирате с други търговци онлайн. Вие събирате огромни обеми от данни за цени и за това кое е популярно“, коментира Сислайн скептично. „Твърдите, че не използвате това по никакъв начин, за да популяризирате продуктите на Amazon? Господине, напомням ви, че сте под клетва“, заяви той.

Сътън отговори, че данните са използвани единствено, за да се предсказва какво искат клиентите и то да им се предложи. „Алгоритмите са оптимизирани към това, което клиентите искат да купят, независимо от продавача“, твърди той.

Мат Перо, ръководител развитие на глобални политики във Facebook, се сблъска със скептицизма на члена на Камарата на представителите Ханк Джонсън от Джорджия, когато Перо подчерта многото конкуренти на Facebook в сферата на социалните мрежи. „Бих желал да знам кой е този конкурент“, заяви Джонсън. „Той не е очевиден“.

Властите не питаха за антритръстовите разследвания на четирите компании, които се провеждат от Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия. Нито притиснаха Facebook за предложеното споразумение с комисията на стойност 5 млрд. долара за приключване на случая с Cambridge Analytica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Продължавай да ги посещаваш! Явно ти трябват 100-200 пъти за да вденеш, че както ти си им различен, така има и други различни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
о да. имам прекрасни спомени от селцата между Айндхофен, Розендаал и Търнаут. видях естествени хора, занимаващи с естествени неща, силни хора и дружелюбни. контрастът с Амстердам и Брюксел "мултикултурните столици", е ужасен. подобно със селцата край Лион. не помня имената им, но помня как ми сервираха на маса без покривка, и ядох естествено истинско френско сирене със естествено селско вино. контрастът с Лион е голям, а с мултикултурния Париж е смразяващ.същото е със селцата край Милано, но в Рим трябва да ми дадат пари за да ида пак.подобни впечатления от Уест Мидланд и Лондон.в Бавария обходих няколко села между Мюнхен и Нюренберг, великолепно е там. миризмата на естествен тор изчезва за половин час, бирата ако не се изпие до 3 дни след производство трябва да се хвърли, няма консерванти. Берлин и Франкфурт - повече не ми се ходи там.Австрия е по-запазена като цяло, но контраста "сърцето" на Виена с алпийските селца е значителен.това са места, които бих посещавал отново и отново и бих живял.в същия момент подобен тип места в Казакстан, Туркменистан и Таджикистан, ми оставиха интересни спомени. но разликата в културата и поведението на хората в сравнение с естествената европейска култура е голяма и не бих прекарал дълго там, освен по работа. това не е мястото ми за естествен живот. подобни впечатления получих в Албания и Ирак.нека си живеят както си искат, но това не е средата в която се чувствам свободен. подобно чувство имам за "мултикултурните " столици на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Рядко срещани глупости и измислици пишеш за човек посетил 34 държави!Явно си посещавал само африка и арабия!И защото си измисляш какви ли не определения за либерализма, ще те светна само с едно изречение: Ако уважаваш различността на другия и не му пречиш да си живее живота си либерал! Ако го сочиш с пръст, набеждаваш го, че е различен и го тормозиш си мационалист!И в двата случая, ако той извърши действия спрямо теб и те ти вредят и ти се защитиш си оставаш такъв какъвто си бил!Ама е време да посетиш 44 държава и гледай да е някоя демокрация!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
редът е следният - - първо е семейството, където мъжът е водач, но това му дава основно задължения и не толкова права - най-основните са да изхранва жените и децата си и второ основно, да защитава жените и децата си. мъжът е управител, законодател и съдия, а начина на формиране на този тип управление се основава на личностния характер на мъжа. ако е тиранин и законите му са тиранични.- следва племенното устройство - основано на еднокръвни или еднородови семейства - глава е първородния на най-голямото семейство, но често има борба за надмощие и управление - правата са еднакви и задълженията произлизат от устройството на семейството. племенния вожд обикновено е съдия, а законодателството е формирано на основата на обичаи и традиции.- национална държава - няколко племена с общ корен, кръв, родство - разпределението на управлението, правата и задълженията произлизат от племенните/родовите/семейните такива. тук вече се появява наличието на кодекс или закони, които формулират горните. а така също и на съд, за да се отсъждат споровете. законодателството може да достигне и до обществено обсъждане а и до гласуване.това искат да разрушат либералите - семейно-родовата връзка на държавите и законодателството, основано но обичаи, традиции, култура и разбирания.налагането на чужда култура предизвиква недоразумения, конфликти, вражди и неразбирания. справка - СССР - където имаше общонационална програма за уеднаквяването на различните култури и етноси в тази империя. забрана на национални езици, имена, религии, което после се промени и накрая, след разпада - множество враждебни народи, войнствен национализъм, войни и отмъщения. историята ни даде този чудесен пример - СССР - за да се научим, и никога повече да не правим това.огромна част от европейците не са научили този урок и се опитват да правят същото, но с по-фини методи и вместо с насилие, както ставаше тогава, с финансирания, програми и т.н.отново няма да стане, защото либерализма е срещу нормалната човешка логика и срещу начина, по който е изградено човешкото общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
той ако беше чел история както твърди, щеше да знае че националната държава е измислена от властимащите, зада контролират по лесно територията си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
еми, не е това глобализма ... друго е, но не си го разбрал ... уви!има още много да четеш и очевидно комунизма е оставил лош отпечатък в съзннието ти на младини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
едва ли ще имам толкова време. обикновено човек се учи от собствения си опит, така че и ти провидиш един ден.дотук съм по тази тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Значи след 43 посетени страни и шест езика говорими, ни казваш, че твоите теории на конспирациите са верни! Лансираш едни фалшиви новини, които ни казваш, че са твое лично мнение!И в коя държава е забравен пола?В коя държава е забравен рода и историята?В коя западна държава се правят само политкоректни неща? (на изток и на юг са много)В коя западна държава са забравили езика си и говорят на привнесен език?Национализма е причината за най-опустушителните войни през последните два века и не виждам да е донесъл нещо добро през тях! Всичкото за което радуваш се е появило в периода на мир и добруване. Периода в който те учат да уважаваш различния, а не да го заклеймяваш! Защото е много лесно да се окажеш ти различния и хайде у Сибир! Има ли граници има напрежение, няма ли граници то изчезва. *** пример: 2007 гърците се държаха много недружелюбно с нас. Сега са много дружелюбни и го няма онова напрежение в общуването!Та прекрасно е да имаш и профили в социалните мрежи, ама си сложи и снимки, че шанса да са фалшиви хич не е малък! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
глобализма е да отвориш границите си, да забравиш рода си, да забравиш езика си, да забравиш пола си, да правиш неща само които са политкоректни, да забравиш че живота не свършва с тези 80 години на земята, да забравиш че човешкия живот е неприкосновен, и все в тоя род.ето защо съм против глобализма.национализма е да се радваш и да обичаш своите неща, и родина и род и пол. да споделяш с другите и да изучаваш какво имат те, да искаш справедлива размяна в търговията и да се грежиш за слабите, като ги учиш как да работят, да пазиш човешкия живот като най-ценен дар от първия тон на детското сърце в утробата на майка си, до престарелия човек, и все в тоя ред.затова съм националистТръмп и още доста, се вписват в модела, донякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
не съм *** разбира се. можеш да ми видиш профила във фейсбук и линкедин. не се крия зад измислени имена, казвом каквото мисля. посетил съм 43 страни, да работя не като дипломат. говоря 6 езика и имам приятели от Чили през САЩ, Африка, Европа, Близкия Изток, Индия, Казакстан, Филипините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още