IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти са поискали Oracle да им предостави данни за Google

Продължава разследването на антитръстовите въпроси на интернет гиганта

12:01 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Oracle, която се изправи срещу Google в бизнес спор, е получила запитване от държавни следователи и такива от Конгреса за предоставяне на информация, тъй като разглеждат обвиненията, че Google е нарушила антитръстовия закон, предава Ройтерс.

Oracle, която разполага с данни за рекламния бизнес на Google, е получила запитването за информация от прокуратурата в Тексас, както и от Съдебната комисия към Камарата на представителите, твърди Кен Глуек, директор на Oracle, базирана във Вашингтон.

Комисията търси информация от десетки компании, които могат да са пострадали от действията на технологични гиганти, твърди източник, запознат с разследването.

Комисията ще реши дали да изпрати призовки, в зависимост от това колко компании отговорят доброволно. Някои фирми смятат, че е малко вероятно да си отмъстят на гигантите, ако бъдат принудени да споделят информация, твърди източникът.

По думите на Глуек Oracle се е срещнала и с представители на Министерството на правосъдието. Google отказва да коментира въпроса.

Oracle твърди, че Google е нарушила авторските права на нейната Java, за да създаде операционната система Android, която се ползва на по-голямата част от смартфоните в света. Върховният съд обмисля дали да насочи жалбата към по-ниска инстанция, възобновявайки делото. Oracle настоява за обезщетение за нанесени щети.

Технологичните компании, които някога бяха възхвалявани като източник на иновации, стимулиращи ефективността и икономическия растеж, са изправени пред точно обратната реакция в Съединените щати и по целия свят заради опасенията на конкуренти, власти и потребители, че въпросните фирми разполагат с твърде много власт и вредят както на конкуренцията, така и на потребителите.

Сред критиците попадат от републиканци като президента Доналд Тръмп, който беше притеснен, че консервативните гласове са заглушавани в интернет пространството, до демократи като сенатор Елизабет Уорън, която предложи Google, Facebook и Amazon да бъдат принудени да продадат компаниите, които са купили, заради антитръстови опасения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още